Čestitka za 2012. - skuplje mlijeko, brašno i meso

16/12/2011

U 2012. godini čeka nas val poskupljenja ako je suditi prema usporedbama cijena za proteklih godinu dana, od prosinca 2010. do 2011, piše supermarketi.info

Od 52 artikla, na kojima je došlo do promjene cijene u najmanje 4, od promatranih 7 supermarketa, njih čak 37 je poskupilo dok ih je samo 15 pojeftinilo. Zanimljivo je da su poskupljenjem bili pogođeni najosnovniji artikli. Kategorija osnovnih živežnih namirnica pokazuje najveće poskupljenje, što najviše udara po džepu najsiromašnijih. Čeka nas novi val recesije, što za prosječnog građanina znači još manju platežnu moć, još manje namirnica u košarici i, kako je novi mandatar Vlade rekao, dijetu za hrvatske građane.

Poskupljuje osnovnih namirnica je ono što i najviše pogađa građane. Tako poskupljenja glatkog i oštrog brašna se prije ili kasnije reflektiraju na cijenu kruha, posebno ako su ta poskupljenja u zadnjih 12 mjeseci u prosjeku oko 25%. Bijelog šećera bi općenito za zdravlje nacije trebalo konzumirati što manje, no to što mu je cijena u prosjeku preko 30% viša u odnosu na prosinac prošle godine, više nema veze sa zdravljem nacije. Ove godine će zacijelo biti puno manje kolača i slastica na stolovima. Poskupljenje mlijeka od 15%, jogurta od 10% te mesa u prosjeku od 10-18% govori, da će u našoj dijeti sve manje biti mlijeka i mliječnih proizvoda te mesa. Dakle, bit će to dijeta siromašna ugljikohidratima, ali očito i bjelančevinama.

Ako ste se ponadali da su barem ulja ostala nedirnuta poskupljenjima, prevarili ste se. Suncokretovo ulje je u prosjeku 9% skuplje, dok je jedan od derivata ulja - margarin, skuplji prosječno za čak 14%. I što nam na kraju preostaje? Svjetlo na kraju tunela: voće i povrće. Češnjak je jeftiniji u prosjeku više od 57% u odnosu na prosinac prošle godine, tikvice oko 26%, rajčica više od 32%, banane oko 18%, žuti luk oko 28%. Jedino povrće koje kvari sliku je mrkva, koja je u odnosu na prosinac 2011. čak 56% skuplja. (HT)

 

Izvor: www.supermarketi.info

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox