Cigarete, cigarete...

17/12/2010

Iako je ilegalna, prodaja cigareta na tržnicama ipak poštuje zakon kojim se traži da cigarete ne budu na vidljivom mjestu. Šalu na stranu, TDR se potužio da im je prodaja pala za 3%, navodi Jutarnji list. Razlog je zadnje povećanje trošarina, zbog kojeg se pušači odlučuju na jeftiniju, ilegalnu kupnju.

Ipak, TDR-u nije sve otišlo u dim, jer su u BiH-u ostvarili rast od 9% pa sada drže 38% udjela na tom tržištu. Takožer i udjel u Srbiji od 9% nije zanemariv. Predsjednik uprave Tvornice duhana Rovinj, Davor Tomašković, najavljuje da će gradnja tvornice u Iranu biti dovršena u 2011. godini, piše Jutarnji list.

Tomašković naglašava da je povećanje trošarina uzrokovalo pad legalnog tržišta teškog 6 do 7 milijardi kuna te nadodaje da se sada 15 do 20% ukupne prodaje cigareta odvija ilegalno što je nešto više od 1 milijarde kuna. Uvijek vjerni potrošači duhanskih proizvoda, preciznije rečeno nikotinski ovisnici, uz sve rašireniji težak financijski stautus, ne mogu si priuštiti da dnevno više troše na duhan nego na hranu, pa se odlučuju na protuzakonitu, ali za svoje (ne)prilike i jedinu moguću kupnju.(MŠ)

 

 

Izvor: tiskani dnevnik Jutarnji list, izdanje 17. prosinca 2010., broj: 4 472

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox