Dok supermarketi ratuju cijenama pravo je vrijeme za kupovinu

12/12/2011

Predbožićno vrijeme donijelo je žestoku borbu supermarketa ne bi li svaki od njih u ovo predbožićno doba postao najomiljenija destinacija za potrošnju, piše portal supermarketi.info.

Ovomjesečni trendovi kretanja cijena pokazuju da su supermarketi krenuli u rat za prevlast na zagrebačkom području. Do sada još nismo zabilježili tako snažan trend pojeftinjenja. Imaju li ova pojeftinjenja čisto blagdanski karakter ili su odraz pobuđenog optimizma zbog smjene vlasti, vidjet ćemo u narednim mjesecima. U svakom slučaju trebalo bi iskoristiti ove tjedne pred Božić za nabavu većih količina onih artikala koji su nam neophodni za ugodne Božićne blagdane u domovini, jer oko Božića i Nove godine očekujemo opet lagani porast cijena, prgnoza je portala supermarketi.info.

Ovaj tjedan artikl koji je najuvjerljivije pojeftinio su naranče (u prosjeku za 38,83% u svim supermarketima), te orah u rinfuzi (u prosjeku 32,18% u 6 od 7 promatranih supermarketa). U odnosu na prošli mjesec trend poskupljenja pokazale su samo paprika babura (u prosjeku 81,47% u 5 od 7 promatranih supermarketa) kruške williams (u prosjeku 12,44 u 5 od 7 promatranih supermarketa). 

Getro prvi

Getro je vratio svoj status te uz Konzum dijeli prvo mjesto. Mercator, Kaufland i Plodine zauzeli su sredinu ljestvice. Mercator nije često ovako visoko pozicioniran, pa to pokazuje da će ovo doba biti barem privremeni zec koji će u ovoj maratonskoj utrci forsirati sniženje cijena. Interspar i Billa su na začelju liste, što je bio najčešći prizor u 2011. godini. 

Ako ste ovaj tjedan namjeravali kupovati mlijeko i mliječne proizvode mjesto gdje biste trebali najviše uštedjeti je Getro. Osnovne namirnice i proizvodi za bebe najjeftinije su u Kauflandu, svježe meso u i svježe voće i povrće u Konzumu.

 

Osvrt na prognozu cijena iz studenoga

Portal supermarketi.info prognozirao je kretanje cijena 6 artikala karakterističnih za predbožićno vrijeme. To su bili slijedeći artikli: jaja, glatko brašno tip 550, suncokretovo ulje 'Zvijezda', Coca-Cola, čokolada 'Dorina' mljeveni lješnjak te 'Ožujsko' pivo. Prosječna cijena jaja porasle je s 10,88 na 11,00 kuna, dakle za 1,1%. Prosječna cijena glatkog brašna tip 550 je pala s 3,79 na 3,62 kune, dakle 4,7%. Prosječna cijena suncokretovog ulja 'Zvijezda' nije se promijenila u odnosu na studeni. Prosječna cijena Coca-Cole porasla je s 11,79 na 11,83 kune, dakle za 0,3%. Prosječna cijena čokolade 'Dorina' mljeveni lješnjak porasla je s 8,44 na 8,56 kuna, dakle za 1,4%. I na kraju, prosječna cijena 'Ožujskog' piva ostala je nepromijenjena u odnosu na studeni. (PS/JK)

 

 

Izvor: www.supermarketi.info

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox