HDS ZAMP-u plaćamo za svaki CD, DVD, USB...

05/03/2012

Hrvatsko društvo skladatelja ZAMP za autore glazbenih djela je u 2010. godini prikupilo 100 milijuna kuna, a nakon odbitka troškova za raspodjelu je preostalo 75 milijuna kuna, piše dnevnik.hr.  No, zanimljivo je da ZAMP dobiva novac i od svakog prodanog CD-a, DVD-a, USB-a...

Adriaentertainment grupa, internacionalna kompanija koja organizira koncerte na području Hrvatske, Slovenije i Srbije, dio novca zarađenog od koncerta prema zakonu isplaćuje i ZAMP-u. Taj iznos je među najvećima u svijetu – riječ je o 10% neto prihoda. U Velikoj Britaniji, za usporedbu, ta brojka iznosi od 2 do 3 posto.

Plaća se svaki prazan CD ili USB stick

Građani ZAMP-u plaćaju i za svaki prazni DVD ili CD koji kupe. Ali i za USB stickove, hard discove i ostale uređaje poput digitalnog video playera. Tako se za CD od 1 GB plaća 0,08 kuna. Za DVD do 10 GB 0,12 kuna, USB stick iznad 16 GB 8 kuna, za osobno računalo 6 kuna, a najviše za Hi-Fi DVD rekorder 30 kuna i za Hi-Fi HD rekorder 40 kuna.

Razvoj tehnologije omogućio je rast industrije proizvodnje praznih nosača i uređaja za snimanje, tako da je reproduciranje zaštičenog autorskog sadržaja postalo nemoguće kontrolirati. A autorima upravo ova naknada omogućava barem djelić logične i pravične naknade koja im je osigurana zakonom, kažu u ZAMP-u.

Glasnogovornica HDS ZAMPA-a Marina Ferić Jančić je pojasnila kako autori ne profitraju mnogo od prihoda ZAMP-a.  U obračunu za 2010. godinu sudjelovalo je više od 80 tisuća inozemnih i hrvatskih autora i nositelja prava, a godišnje otprilike pola novca odlazi inozemnim autorima, govori Ferić Jančić. Dodaje da je tek top trideset autora ostvarilo je za 2010. godinu iznos jednak prosječnoj hrvatskoj godišnjoj plaći ili više od toga. (jh)

 

 

Izvor: www.dnevnik.hr

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox