HiPP staklenka za bebe stara 50 godina

23/05/2011

Prije 50 godina HiPP je predstavio na tržištu svoju prvu staklenku za bebe. Upravo je pola stoljeća poduzeća iz bajerskog Pfaffenhofena koje je promijenilo njemačko tržište hrane za bebe, razlog za povratak u prošlost i priču o nastanku i razvojnum putu, koju je danas novinarima u dvorcu Gjalski predstavio g. Stefan Hipp, Managing partner HIPP GmbH & Co. Germany.

 

 Godine 1959. osnivač poduzeća i tadašnji šef Georg Hipp, cjelokupnu je proizvodnju kašica za bebe promijenio iz hrane u posudicama na hranu u staklenkama. Klasične HiPP-staklenke sa vakuumiranim poklopcem sada već više od 5 desetljeća obilježavaju police hrane za bebe i do danas su za milijune beba prva hrana na jelovniku.

Na početku je bilo voće

Prve HiPP staklenke bile su četiri voćne vrste u staklenkama od 135 g, koje su se brzo razvile u najomiljeniju vrstu najmlađih te danas vrijede kao neosporni klasici: jabuke sa bananom, breskve, marelice i voćni desert. Zapanjujuće je i inovativno od obiteljskog poduzeća da je već 1959. godine poduzeće nabavljalo i prerađivalo za tadašnje omjere velike količine egzotičnih plodova. To se osiguralo dobrom organizacijom kooperanata, koji su svoje voće jednim dijelom proizvodili isključivo za proizvođača hrane za bebe iz Pfaffenhofena. Nakon godina pomanjkanja hrane zbog rata, upravo je HiPP ponudio zdravu i vitaminima bogatu hranu za bebe.

Ukupno je do sada proizvedeno 9,3 milijardi staklenki. Uvođenjem staklenki, HiPP je obilježio proizvodnju hrane te se već godinama nalazi na vrhu uspješnih proizvođača hrane za bebe sa prodajnim tržištima u 50 zemalja. Tako je poduzeće dostiglo 2009. godine godišnji promet od 500 mil.eura.

Dvije godine kasnije, 1961., proizvedeno je prvo povrće poput mrkve, krumpira i špinata u 190gramskim HiPP-staklenkama. Isto kao već i kod voća, mame su se mogle uvjeriti u kakvoću staklenki odmah prilikom kupnje – što je i glavni razlog zbog kojeg je Georg Hipp svojevremeno i prešao sa posudica na staklenke. Zahvaljujući uspjehu, uslijedilo je uvođenje obroka sa mesom i ribom, tjesteninom, te voćnih kašica sa jogurtom u staklenkama. Danas se može dobiti preko 100 različitih vrsta u staklenkama – raznovrsnost kao nikada do sada.

Jedna staklenka i njen sadržaj prolaze preko 260 kontrolnih stanica, prije nego napuste tvornicu u Pfaffenhofenu. Sve počinje testiranjem usjeva preko ispitivanja sirovina pa sve do kontrole pakiranja – ništa ne prolazi strogom oku HiPP laboratorija, koji spadaju u vodeće europske laboratorije za analizu.

Bio-kvaliteta preko 50 godina

Kako njegov otac, tako je i prof. dr. Claus Hipp mislio na to da samo prvoklasna roba može napustiti HiPP tvornicu. Njegov moto je već preko 50 godina proizvodnja namirnica iz vrhunske bio-kvalitete. Claus Hipp je počeo sa biološkim uzgojem još 1956. godine na roditeljskom posjedu, imanju Ehrensberger kod Pfaffenhofena. Već 1963. godine primjenjuju se prve sirovine iz organsko-biološkog uzgoja u HiPP hrani za bebe u staklenkama. (PS/MJ)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox