Hoće li turistička sezona biti okidač novih poskupljenja?

27/06/2012

Prije pola godine portal supermarketi.info napravio je usporedbu stanja cijena u supermarketima iz prosinca 2011. godine sa stanjem cijena iz prosinca 2010. godine.

U to vrijeme premijer Zoran Milanović najavio je 'dijetu' za hrvatske građane, očito već pripremajući neke nepopularne poteze koji će uslijediti početkom ožujka ove godine. Potaknuti svim tim turbulencijama cijena, velikim interesom građana i medija, na portalu su odlučili vidjeti što se sve dogodilo u proteklih godinu dana, uspoređujući lipanj prošle godine kad je na kormilu države bila Jadranka Kosor, sa stanjem cijena iz lipnja ove godine. 

Od 46 artikala, na kojima je došlo do značajnije promjene cijene u najmanje 4, od promatranih 7 supermarketa, njih čak 17 je poskupilo, dok ih je 29 pojeftinilo.  S obzirom da je ekonomsko stanje građana iz dana u dan sve teže, jer su sve opterećeniji skupljom strujom, plinom, vodom, gorivom i ostalim režijama koje su u nekoliko navrata poskupljivale tijekom proteklih nekoliko mjeseci, vjerojatno će im biti jako teško povjerovati u gore navedeni podatak. No, u odnosu na lipanj prošle godine, doista su cijene artikala široke potrošnje, bez obzira na povećanje PDV-a, ipak povoljnije. Iako smo tijekom prosinca prošle godine, te siječnja i veljače ove godine, primijetili da su se trgovački lanci prethodnim podizanjem cijena već pripremili na podizanje stope PDV-a koje je uslijedilo 01. ožujka ove godine, mora se priznati da u proteklih 3,5 mjeseca, uspijevaju držati cijene na razini onih s početka godine. Vidjet ćemo hoće li se taj trend zadržati i tijekom ljetnih mjeseci, kad bi turistička sezona mogla biti okidač novih poskupljenja koja bi se mogla zadržati i nakon rujna, piše portal supermarketi.info.

Znatno skuplje rajčice i krastavci

Najveći trend poskupljenja pokazale su rajčice koje su skuplje u svih 7 promatranih supermarketa i to za čak 44,07% u prosjeku. Svježi krastavci skuplji su u prosjeku za 39,06%, a grah 23,23%. Veće cijene svježe rajčice i krastavaca doista iznenađuju, s obzirom da se radi o povrću čija je sezona upravo sada i trebalo bi biti barem na razini prošlogodišnjih cijena ili eventualno neznatno skuplje. Nemalo čudi i to što je cijena banane viša u odnosu na isti period prošle godine gotovo 10% u prosjeku. 

Ljubitelji piva primijetili su skok cijene dvaju najpopularnijih artikala 'Ožujskog' i 'Karlovačkog' u staklenoj boci od 0,5 l za 3,60% u prosjeku. Osim piva, skuplja je i kava čija se cijena u nekoliko navrata penjala tijekom proteklih mjeseci za manje postotke. Iako je dječja hrana puno jeftinija nego li je bila prošle godine, pelene su zato skuplje za oko 11%.

Kako je PDV na ulje, šećer i ostale osnovne namirnice snižen sa stope 23% na 10%, bilo je i za očekivati da ćemo upravo na tim artiklima zamijetiti veliku razliku u cijeni. No, da će cijena češnjaku biti više od 50% povoljnija nego u ovom periodu prošle godine, to nismo očekivali. Žuti luk je također neočekivano jeftiniji za 37% u prosjeku. Jednako smo iznenađeni i pojeftinjenjem mesnih prerađevina kao što su hrenovke i salame, s obzirom da to nisu artikli koji su bili zahvaćeni pozitivnim promjenama stope PDV-a. (PS/JK)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox