Hoćemo li se uskoro svi voziti u električnim automobilima?

12/11/2018

Pojam e-mobilnosti obuhvaća područje koje povezuje klasičnu energetiku i obnovljive izvore, ali i promet, prometnu tehniku i strategije te zaštitu okoliša, Gospodarstvo i sociologiju. U Hrvatskoj se već dugo priča o većem uključivanju „zelenog“ u svakodnevan život i poslovanje, no čini nam se da se u globalu o tome
još uvijek samo priča. Upravo zato najava o izgradnji novih električnih punionica u glavnome gradu, nosi sa sobom dašak optimizma.

Što koči razvoj proizvodnje?
Projekt je dio Strategije razvoja energetske infrastrukture za napajanje električnih vozila na području Grada Zagreba, koja postavlja određene projekcije do 2020. godine. Tako se, u najoptimističnijem slučaju, do te godine na području Zagreba očekuje približno 7.500 električnih vozila, što znači da se za njih mora izgraditi i potrebna infrastruktura, procijenjene vrijednosti od minimalno 20 milijuna eura. Ovakva praksa trebala bi se pobrinuti i za približno 6 kilotona manje CO2 u zraku no što ga ima sada na tom području. Naravno, projekcije su vrlo optimistične, no ono što najviše koči realizaciju planova, kažu neki naši sugovornici, su poticaji države i ulaganja. Mate Rimac, začetnik je tvrtke Rimac Automobili, a prije nekoliko dana dobio je i Večernjakovo priznanje za osobu godine. Njegovi električni automobili već su nekoliko puta trebali biti produkcijski preseljeni u inozemstvo, no unatoč lošoj situaciji kod nas, Rimac ostaje. Ipak, u njegov biznis uglavnom ulažu – stranci.

„Većinom se takvi automobili sufinanciraju, ali ni to ne vidim kao rješenje za Hrvatsku. Nama je industrijska proizvodnja ionako pala i mi smo jedina država na
svijetu koja će ispoštovati smanjenje zagađenja po Kyoto protokolu, ali ne zato što smo se trudili već zato što nema proizvodnje. S obzirom na situaciju zaista nema smisla da državnim novcem subvencioniramo proizvodnju automobila u Japanu ili Americi koje bi Hrvati vozili. Naša država se mora orijentirati na to da proizvodnju, pri tome ne mislim samo na proizvodnju automobila već općenito, pokrene u vlastitom dvorištu“, kaže Rimac.

Autor teksta: Maja Jurković

Izvor: Poslovni savjetnik br. 115-116

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikone

 

 

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_115_low_22.pdf133.87 KB
PDF icon ps_115_low_24.pdf109.26 KB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox