Hrvatska reklamna agencija u Azerbajdžanu

21/03/2011

Nakon pobjede na međunarodnom natječaju, reklamna agencija Bruketa&Žinić OM, otvorila je ured u Azerbajdžanu. Osim servisiranja klijenata na dinamičnom azerbajdžanskom tržištu, agencija će povezivati gospodarske i kulturne subjekte dviju zemalja.

Bruketa&Žinić OM, jedna od najnagrađivanijih hrvatskih reklamnih agencija, ovih je je dana otvorila ured u glavnom gradu Azerbajdžana - Bakuu. Dinamično azerbajdžansko gospodarstvo posljednjih je godina ostvarilo značajan rast, što je rezultiralo povećanom potražnjom marketinških usluga. Na tržištu već djeluju ispostave globalnih reklamnih agencija, a Bruketa&Žinić OM ušli su u Azerbajdžan pobijedivši na međunarodnom natječaju za mobilnog operatera Nar. Agencija je dvije godine servisirala klijenta iz zagrebačkog ureda. Proširenje ugovora s Narom, kao i početak suradnje s drugim naručiteljima, omogućilo je otvaranje lokalne agencije koju od početka ove godine vodi Helena Rosandić, dugogodišnja account direktorica u Bruketi&Žiniću.

Helena Rosandić, direktorica Bruketa&Žinić OM Baku - Oglašavanje u Azrebajdžanu je drugačije nego u Hrvatskoj, jednako kao što postoje i kulturne razlike. Na ovom tržištu želimo postati poznati po kvaliteti strateškog planiranja iz kojeg onda proizlazi originalna i efikasna komunikacija. Uložit ćemo veliki trud i sredstva u duboko razumijevanje potrošačeve motivacije. Osim toga zagrebačka agencija ima niz specijalističkih ekspertiza od vrhunskog dizajna do psihologije prodajnog mjesta. To su naši aduti za to tržište.

Osim sa mobilnim operaterom Nar, Bruketa&Žinić OM Baku trenutno surađuje s Pasha bankom, najvećom investicijskom bankom u Azerbajdžanu, zatim Synergy group, novim velikim konzorcijem na tržištu, te s Duty free AZ. Veliki projekt odradio je i studio za projektiranje i psihologiju prodajnog mjesta Brigada, član Bruketa&Žinić Grupe, koji je projektirao osamdesetak novih prodajnih mjesta za Nar. Za razliku od drugih zemalja naše regije, Hrvatska nema diplomatskog predstavništva u Azerbajdžanu pa će agencija dio svojeg poslovanja temeljiti na povezivanju gospodarskih subjekata iz Hrvatske i Azerbajdžana.

Davor Bruketa, kreativni direktor Bruketa&Žinić OM - Azerbajdžan je zemlja velikog ekonomskog i kreativnog potencijala koja već godinama pokazuje velike postotke gospodarskog rasta. Preko ureda u Bakuu planiramo s vremenom graditi kulturne i ekonomske mostove između Hrvatske i Azerbajdžana gdje za sada nemamo diplomatskog predstavnika. To neće u početku biti velike stvari, ali s vremnom, ako sve bude kako smo planirali, jedan dio našeg poslovanja mogao bi se generirati upravo na temeljima te razmjene.

Naftom bogat Azerbajdžan samostalna je država od 1991. godine koja broji 8,5 milijuna stanovnika. Azerbajdžanski BDP je od 2000. godine rastao između 5 i 30 posto godišnje. Većina stanovništva govori azerbajdžanskim jezikom, a manji dio ruskim. Osim naftnog i plinskog bogatstva koji su i temeljna gospodarska grana (60%), zemlja ima i poljoprivrednih bogatstava te uglavnom dobro obrazovanu radnu snagu s jakom poduzetničkom tradicijom. Narod Azerbajdžana jedan je od najstarijih na svijetu te ima bogato povijesno i kulturno nasljeđe. Nakon raspada Sovjetskog saveza, azerbajdžansko društvo prošlo je kroz tipičan proces demokratizacije.

Nikola Žinić, kreativni direktor Bruketa&Žinić OM - U Azerbajdžanu se sada odvijaju procesi koje smo mi na neki način već proživjeli što nam vjerovatno daje određenu prednost, a razlika je što se tamo stvari razvijaju puno brže. U idućim godinama radit ćemo na izgradnji kvalitetnog lokalnog tima koji će na kraju svojim znanjima i specifičnim kulturnim kontekstom ojačati kompetencije cijele Bruketa&Žinić Grupe.(PS/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox