HSUPM: Cijenu mlijeka treba prilagodit uvjetima proizvodnje mlijeka, povećati za 60 lp

09/11/2010

Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) traži povećanje zaštitne cijene mlijeka na tri kune po litri sa sadašnjih 2,4 kune po litri.

Cijenu mlijeka treba mijenjat, to jest prilagodit uvjetima proizvodnje mlijeka, ističu iz te udruge napominjući kako je cijena stočne hrane povećana za više od 100 posto (kukuruz sa 60 lipa na 1,2 kune, suncokretova pogača sa 75 lipa na 1,4 kune, posije sa 40 lipa na više od kunu).

Današnjom situacijom u proizvodnji mlijeka nismo došli pred zid nego pred provaliju gdje Hrvatska nepovratno gubi proizvođače koji su povećavali proizvodnju mlijeka. Od 30.000 proizvođača prije tri godine danas ih je 17.000, a proizvodnja mlijeka za prvih devet mjeseci pala za više od 50 milijuna litara, navodi se u priopćenju sa sastanka Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka.

Proizvođači mlijeka navode da je u zemljama okruženja, u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, cijena mlijeka porasla za 20-30 posto u proteklih godinu dana, a zadnjih devet mjeseci cijena mlijeka u Hrvatskoj nije se mijenjala. Istodobno je cijena mlijeka u trgovinama povećana od 80 lipa do jedne kune.

Upozoravajući da je proizvodnja mlijeka zapala u duboku krizu iz Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka najavljuju da će poduzeti mjere u cilju zaštite mlječnog gospodarstva.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox