Ima načina: Do glazbe možete legalno doći i bez ZAMP-a

08/03/2012

Većina vlasnika trgovačkih objekata, hotela i kafića za puštanje glazbe mora plaćati naknadu ZAMP-u za autorska prava, no u Hrvatskoj postoji i glazba koja nije u sustavu ZAMP-a i za koju se ne mora plaćati naknada, a autori te glazbe svejedno ostvaruju sva prava, piše Poslovni dnevnik.

Jedan dio autora svoju glazbu odlučio je ponuditi preko tvrtke Produkcija Studio CPG. Tvrtka trenutačno predstavlja 10-ak autora koji su istupili uz ZAMP-a njihovu glazbu nudi hotelima, kafićima, trgovačkim i drugim objektima.

Kako objašnjava Josip Valentić iz Produkcije Studija svaki autor pojedinačno sklapa ugovor s korisnikom štiteći na taj način svoja autorska prava pojedinačno, dok ZAMP nudi kolektivnu zaštitu. Svaki autor korisnicima iznajmljuje određeni broj pjesama koje oni mogu emitirati u dogovoreno vrijeme.

Valentić kaže kako Produkcija Studio CPG radi kao posrednik između autora koji su istupili iz ZAMP-a i krajnjih korisnika te da pri tome ne ostvaruju naknadu već da su jedini koji imaju korist autori glazbe i krajnji korisnici jer su njihove naknade niže za 50 posto od onih koje moraju dati ZAMP-u. (jk)

 

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 8. ožujka 2012.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox