Jeste li preporučljivi?

14/05/2019

Pojam - preporučljiv prije svega označava uslugu, pružatelja usluge/proizvoda ili tvrtku (obrt) koji je primjenila 3 jasna koraka u izgradnji vlastitog prodajnog poslovanja. To su:


Oblikovanje i pružanje usluge koja kvalitetom daleko nadmašuje sva očekivanja klijenata - ukoliko sustavno radite na unapređenju kvalitete usluge ili proizvoda, tada ste odradili “lavovski” dio posla. Oduševljen klijent je klijent koji je izuzetno “lak na okidaču” kad je u pitanju preporučivanje vaše ponude drugim ljudima.
Jačanje samopouzdanja i vjere u vlastitu ponudu - samo onaj poduzetnik koji čvrsto vjeruje u svoju uslugu i u sebe, bit će u stanju u svakom trenutku iskoristiti priliku i pitati za preporuku klijenta. Ako čvrsto ne vjerujete u sebe i kvalitetu i korist onog što nudite za klijenta, zašto bi onda to učinio on ili ona?

Olakšavanje davanja preporuka
Osmislite kvalitetan sustav poticanja i generiranja preporuka. Neka se vaše preporuke prestanu događati “slučajno”! Pri tom ne mislimo samo na financijsko ili materijalno nagrađivanje ljudi koji vas preporučuju. Omogućite klijentima da lako dijele sadržaje sa vaše web stranice i profila društvenih mreža (radi se o onim malim ikonama Facebooka, LinkedIn-a, Twittera i drugih društvenih mreža koje ćete postaviti na odgovarajuća mjesta). Izradite edukativne materijale koje će vaši klijenti rado preuzeti i predati drugima. Preporučite vaše klijente drugima (ako su i sami u nekakvom biznisu) i dajte im razlog da oni preporuče vas! Slijedeći korak u proaktivnom generiranju preporuka jeste vlastita spremnost na postavljanje pitanja o mogućim kontaktima koje bi zadovoljan klijent mogao preporučiti.

Autor teksta: Danijel Bičanić

Izvor: Poslovni savjetnik br. 123

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikonu

 

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_123_low_27.pdf149.26 KB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox