Jeste li žrtva hoaxa?

30/03/2011

A što je uopće hoax? Hoax je poruka neistinitog sadržaja koja se najčešće distribuira putem e-pošte. Za razliku od spama, hoax će vam poslati stvarne osobe, u pravilu prijatelji i poznanici uvjereni da time pomaže drugima, piše carnet.hr. Saznajte kako se zaštiti od ovakvog dezinformiranja.

Hoaxi ne mogu uzrokovati računalna oštećenja, no zabilježeni su brojni slučajevi gdje su hoaxi svojim sadržajem i vještom psihologijom naveli korisnike da sami oštete neki program ili računalni sustav, jer su bili uvjereni da time spriječavaju veću štetu, piše carnet.hr. Prema istom principu hoax je naveo primatelje da bojkotiraju, uništavaju, kleveću ili protestiraju protiv nekog proizvoda, usluge, firme ili organizacije. Osim hoaxovih sugestija na destruktivne čine, postoje i sugestije na lažno produktivne čine. Primjerice, gotovo svi smo primili e-poštu u kojoj se poziva na dobrotvornu akciju. Pomoć u nečijoj tragediji bi se ostvarila što većim proslijeđivanjem te iste e-pošte, time što su se navedene kompanije obvezale na donaciju prema broju proslijeđene e-pošte.

Kako takvo nešto uopće funkcionira?

Hoax često primamo od poznanika ili prijatelja u kojeg imamo povjerenje. Taj pošiljatelj, možda nije ni čitao do kraja poštu već ju je proslijedio misleći da ćemo mi imati više vremena za proučavanje sadržaja  ili da nam je to možda zanimljivo. Već samim time stječe se u određenoj mjeri stav prema primljenoj pošti. Sadržaj hoaxa je pisan psihološki biranim riječima i stručnim terminima. Ukoliko povjerujemo u sadržaj, imat ćemo potrebu  prilmljeni hoax proslijediti dalje. Najuspješniji hoaxi se primaju od više pošiljatelja i pojavljuju se opet nakon nekog razdoblja.

Kako se obraniti?

Ako vam se e-pošta učini sumnjivom, najbolje je zamoliti pošiljatelja da vam dodatno objasni sadržaj koji vam je poslao.  Ukoliko neće moći reći ništa više od onog što je navedeno u sadržaju potencijalnog hoaxa, utoliko je veća vjerojatnost da sadržaj nije istinit. Pritok hoaxa možete smanjiti tako da svoje kontakte iz adresara e-pošte osvjestite o postojanju hoaxa kao poruka neistinitog sadržaja i da ih uputite kako da prepoznaju hoax. Također postoji i stranica na kojoj možete provjeriti radi li se o hoax poruci (www.hoax-slayer.com).(mš)

Izvor: www.carnet.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox