Kad naslovnica novina postane oglas

27/06/2011

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ustvrdilo je da je današnje izdanje Večernjeg lista izazvalo veliku uznemirenost među novinarima jer je ta dnevna tiskovina izašla s naslovnicom i posljednjom stranicom koje su u cijelosti prodane oglašivaču.


Današnji broj tih utjecajnih dnevnih novina, koje žele biti ozbiljne i koje u svom žanru imaju najveću čitalačku publiku u državi, izašao je s omotom koji je u cijelosti reklama - naveo je HND u priopćenju, upozorivši da je informativni sadržaj uklonjen da bi se objavio komercijalni, American Expressa.

Vodstvo Večernjeg lista time je, smatraju u HND-u, u stopostotnoj varijanti ostvarilo najcrnje strahove hrvatskih novinara i zainteresirane javnosti odakle se dugo i neprestano upozorava da paktiranje medijskih vlasnika i uređivačkih politika s oglašivačima zbog što veće zarade bespovratno ugrožava integritet novinarstva te dovodi do pada povjerenja u medije i pada tiraža.

Umjesto da čuva obraz profesije koja treba prvenstveno služiti interesima publike i općeg dobra, ovakvo novinarstvo, kakvo su nam danas pokazali odgovorni ljudi u Večernjem listu, funkcionira kao trgovačka kuća u kojoj je apsolutno sve na prodaju - zaključili su u HND-u i pozvali vodstva svih hrvatskih medija da se ne povode za takvim primjerom. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox