Kakav je dobar šef?

18/06/2012

Što razlikuje dobrog od lošeg šefa? Odgovor na to pitanje vjerojatno bi varirao od osobe do osobe, no postoje određene karakteristike zajedničke svim dobrim šefovima.

Koje su to značajke dobrih šefova donosi Lider.

1. Uključenost

Dobar šef će se potruditi da se svaki zaposlenik osjeća ravnopravno i dijelom tima. Među zaposlenicima će poticati kreativnost i davat će konstruktivne kritike.

2. Misija

Novac je bitan faktor, ali teško da će motivirati kvalitetne zaposlenike na duže vrijeme što treba znati svaki šef. Poslodavac bi trebao uspostaviti ravnotežu između zarade i poticanja zaposlenika na uspjeh.

3. Hrabrost

Dobar šef potiče zaposlenike da budu što kreativniji, inventivniji i uspješniji. Ako se pri tome dogode i pogreške, takvi šefovi ih shvaćaju kao priliku za učenje.

4. Liderstvo

Šefovi drugačije vide situaciju od zaposlenika, a oni dobri neće samo naređivati već će poticati i educirati svoje zaposlenike.

5. Razvoj karijere

Dobri šefovi ne tretiraju zaposlenike kao osobe koje samo rade za njih, već su svjesni da su to osobe koje imaju vlastite planove za karijeru i želju za osobnim i profesionalnim razvojem. Dobri šefovi su mentori zaposlenicima i potiču njihov napredak.

6. Rad na sebi

Osobe na rukovodećim pozicijama trebaju raditi na sebi i razvoju liderskih vještina. Dobar šef se ne rađa, nego stvara. (jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox