Kako koristim vrijeme?

28/03/2013

Čuvena američka uzrečica kaže da je vrijeme novac. Koliko vrijeme stvarno vrijedi? Ostavi u dnevnom, tjednom i mjesečnom rasporedu barem 25% slobodnog vremena za hitne i važne zadatke koji će iskrsnuti, a nisi ih mogao predvidjeti!

 

Da bi shvatili vrijednost jedne godine, zamislite studenta koji je pao godinu. Da bi osjetili vrijednost jednog mjeseca, pitajte majku koja je prerano rodila. Da bi shvatili vrijednost jednog tjedna, pitajte urednika tjednog lista. Da bi cijenili vrijednost jednog dana, pitajte nadničara koji ujutro kupuje hranu djeci. Da bi doživjeli vrijednost jednog sata, budite zaljubljeni koji nestrpljivo čeka sastanak. Da bi spoznali vrijednost jedne minute, razgovarajte s osobom koja je zakasnila na vlak. Da bi cijenili vrijednost jedne sekunde, upoznajte čovjeka koji je upravo izbjegao saobraćajnu nesreću. Da bi osjetili vrijednost jedne milisekunde, postanite sportaš koji je osvojio olimpijsko srebro, a ne zlato.

Pretpostavimo da u danu koji ima 24 sata spavate 8 sati, tada vam preostaje još 16 sati, a njih dijelite, na primjer, ovako: 10 sati vezano je uz posao, 4 sata uz obitelj, po jedan sat za osobno i javno vrijeme. Dan je uistinu kratak i najveći dio vremena otpada na posao. U našoj kulturi, kad vas pitaju tko ste, odgovorit ćete što radite. Siguran sam da nećete reći: Ja sam ponosni roditelj sina i kćerke, dobar igrač šaha, majstor roštilja i zaljubljenik u uzgoj ptica pjevica, već ćete odgovoriti: Ja sam šef računovodstva u tvornici obuće.Naslov članka: Kako koristim vrijeme?
Autor: prof.dr. Velimir Srića

Izvor: Poslovni savjetnik br.59,  str. 16.-17.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 


 

 


 

 


 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox