Kakva nas budućnost čeka

23/10/2018

Peter Drucker je rekao da ne možemo upravljati promjenama, moramo biti ispred njih. Zato je zadatak svakog šefa shvatiti svijet nadolazeće mladosti jer ona čini tu budućnost koja je već počela. Ta je budućnost izvor novih poslovnih šansi, a sastoji se iz niza malih „svjetova“ koji zajedno čine cjelinu.


Cool svijet – Današnji mladi i generacija njihovih roditelja slabo se razumiju. Njihovi su svjetovi možda isti, ali su viđeni različito. Pitate li mlade zašto su kupili baš taj mobitel, zašto sjede u baš tom kafiću, zašto koriste baš tu tehnologiju, druže se baš s tim ljudima i slušaju baš tu glazbu, odgovorit će da je to „cool“. Svi proizvodi, usluge i tehnologija za te mlade moraju biti „cool“ ili neće proći na tržištu.

Svijet brandova i hitova - Najmlađe generacije su odgajane na brandovima i hitovima kao temeljnim izvorima uspjeha. Okruženi od rođenja carstvom moćnih robnih marki od Microsofta i Levi’s do Disneya i Rolexa, od Ikeae i McDonalds’a do Nike i Coca Cole, od Googlea do Facebooka, oni su ovisnici o vrijednost robne marke, tražeći ravnotežu između sadržaja kutije i mašne kojom je ta kutija ukrašena.

Svijet rata za talent – Nekad smo zapošljavali ljude zbog znanja i vještina, a onda ih odgajali u skladu s organizacijskom kulturom tvrtke. Danas ih zapošljavamo zbog karaktera, a onda učimo potrebnim znanjima i vještinama. Glavna borba postaje bitka za talente. Svi se trude pronaći i zaposliti talentiranog stručnjaka, genijalnog inovatora, rođenog prodavača, dobrog timskog radnika. Današnji mladi su u načelu obrazovaniji i sposobniji od bilo koje prethodne generacije. 

Svijet Doriana Graya – U glasovitoj priči Oscara Wildea Dorian Gray ostaje vječni mladić, dok naslikani portret stari umjesto njega. Kozmetička tvrtka Revlon otvoreno priznaje da je njena misija prodavati mladost. Nekad je starost značila čast i mudrost koje zaslužuju poštovanje. Danas svi želimo doživotno izgledati, misliti i ponašati se kao mladi. Tom cilju podvrgnuti su marketing, tehnologija, medicina i estetika. Nailazi sustav vrijednosti u kojem mladost postaje roba koju svi žele kupiti.

Svijet Seinfelda i Dva i pol muškarca – Novi milenij donio je humor i (cinično) propitivanje svega postojećeg. Spomenute serije pokazuju važnost zajedništva, međuljudskih odnosa, težnje da se bude u skladu sa sobom, a ne samo da se stvara financijski uspješna karijera. Nekad su nas učili struci, a nije bilo važno kako se snalazimo u međuljudskim odnosima. Danas je emotivna inteligencija važnija od  rofesionalnosti. Pobjeđuje onaj koji jače grize jer mu je stalo, a ne onaj koji je tehnički spremniji.

 

Autor teksta: Velimir Srića

Izvor: Poslovni savjetnik br. 126-127

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikone

                 

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_126_low_10.pdf196.63 KB
PDF icon ps_126_low_11.pdf191.5 KB
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox