Loyalty programi - kako do vjernih kupaca

06/03/2020

 

Sve značajniji dio svakodnevnih rasprava u ovom prijelomnom trenutku – snažnom ulasku u digitalno društvo, bavi se boljim razumijevanjem ponašanja i reakcija korisnika, potencijalnih potrošača u digitalnom dobu.


Tehnike koje se danas koriste u digitalnoj sferi - posebno digitalnom marketingu - gotovo da izjednačavaju tržišne prilike velikih tvrtki i malih start-upa, omogućavajući disruptivne modele poslovanja u čijim su temeljima upravo komunikacija s korisnicima, povjerenje u brand (robnu ili trgovačku marku – iako mnogi već najavljuju zasićenje trgovačkim markama), ili u mišljenje drugih korisnika i sustavna analitika podataka koji postoje o ponašanju korisnika.

Gospodarenje likom

Kolaborativno gospodarstvo predstavlja trgovinu s ljudskim licem, mjesto gdje su poveznice među ljudima (kupcima i potrošačima) izuzetno važne i gdje se vjeruje tuđem mišljenju i recenzijama – otuda potječu uspjesi danas vodećih tvrtki.

Osim kolaborativnog gospodarstva, druga dva trenda koja su u podlozi današnjih promjena na tržištu i promjena strategija tvrtki su šok zbog količine sadržaja i posvećivanje detaljnije pozornosti na kupca i potrošača.

Danas se stvara toliko sadržaja da gotovo 80% njih nema nikakvu poslovnu vrijednost ili ga nitko ne čita, pa je izuzetno teško kupiti – osvojiti pažnju, a upravo je to ono što TVRTKE žele.

Uz millenials generaciju, koja će za 15 godina predstavljati većinu radno sposobnog stanovništva - glavninu POTROŠAČA u svijetu - tvrtke danas moraju paralelno komunicirati s tri do četiri generacije kupaca/potrošača, od kojih svaka digitalno doživljava na drugačiji način. To iz temelja mijenja pravila tržišne komunikacije i čini je dinamičnom, dodatno naglašavajući povjerenje koje prema pojedinim tvrtkama ili brandovima njeguju kupci/ potrošači.

Jedna od najjačih strana digitalnog svijeta je da sve što „pošalje tvrtka“ u digitalni svijet, sve što korisnici (čitaj kupci i potrošači) komentiraju, vole ili ne vole, tvrtka može jasno i nedvosmisleno pratiti.

Za društvene mreže (Social media – SoMe) postoje meta tagovi, detaljna statistika (likeova, shaerova i komentara), a s druge strane za aplikacije i web stranice, naravno uz pametno postavljenu ANALITIKU , ili neki drugi alat, može se jasno vidjeti „zdravstveno stanje“ tvrtke i kako je ona zapravo prošla. Također bitno je pratiti i korisničke scenarije; gdje su se korisnici zainteresirali za određeni proizvod ili uslugu, kako su došli do proizvoda ili usluge, jesu li aktivirali istu, koliko su vremena potrošili i u nekim slučajevima zašto su odustali.

SEO optimizacija jedan je od glavnih stupova poslovne politike i marketinga u digitalnom dobu. To je dugoročna strategija za poboljšanje pozicija na tražilicama, povećanje posjeta, povećanje poveznica koje vode na stranicu i što je najvažnije povećanje ostvarivanja ciljeva web stranice poput prodaje, leadova, poboljšanja promidžbenih rezultata i drugih poslovnih ciljeva - reklo bi se temeljniih ciljeva postojanja tvrtke.

Dostupna znanja na internetu i baze znanja koje su sve aktualnije omogućuju tvrtkama dostupnost mnogim korisnim i primjenjivim informacijama (big data) i nužno je posebno potencirati digitalni segment i posebnu pažnju posvetiti digitalnim komunikacijama jer samo tako će tvrtka doprijeti do svojih kupaca i potrošača. Tako će tvrtka u digitalnom dobu moći provesti loyalty programe. (A.Č/PS)

Autor teksta: Branko Pavlović

Izvor: Poslovni savjetnik br. 137

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox