"Malom i srednjem poduzetništvu potreban je sistem podrške"

15/05/2012

Dekanica Visoke poslovne škole PAR dr.sc. Gordana Nikolić boravila je od 23. travnja do 10. svibnja u Izraelu kao sudionik programa podrške za žene poduzetnice jugoistočne Europe.

U prestižni program organiziran od strane MASHAV-a (Izraelske agencije za razvijanje međunarodnih odnosa), Internacionalnog centra za usavršavanje The Golda Meir Mount Carmel te UNECE-a (Komisije Ujedinjenih naroda za Europu), a pod pokroviteljstvom Izraelskog Ministarstva vanjskih poslova, po prvi puta su se uključile i zemlje jugoistočne Europe.

Kroz trotjednu edukaciju stekle smo uvid u sve kulturne i socijalne mogućnosti koje se pružaju ženama poduzetnicama, trendove i potencijale, ali i opasnosti i prijetnje. Pokriven je doista svaki aspekt poslovanja i to od marketinga, internet prodaje i socijalnih mreža do osobnog imidža i brandinga. Osim samih predavanja, interaktivnih radionica i panel rasprava, imali smo privilegiju posjetiti i nekoliko poduzetničkih centara i tehnoloških parkova, otkrila je Nikolić.

Biti dijelom takve edukacije je samo po sebi referenca s obzirom da je regrutacijski proces podrazumijevao selekciju najboljih kandidata. Izraelsko veleposlanstvo je poslalo poziv hrvatskom ministartvu poduzetništa i Hrvatskoj gospodarskoj komori dok je najbolje kandidate na koncu izabralo Ministartsvo vanjskih poslova Izraela i MASHAV. Za mene je velika čast što sam na edukaciji bila predstavnica obrazovanja Republike Hrvatske, rekla nam je Nikolić. 

Ulaganje u obrazovanje

U program su bile uključene žene iz državnih institucija, regionalnih agencija, čelnice i dužnosnice gradova i županija te poduzetnice pa čvrsto vjerujem kako ću stečena znanja i poznanstva primijeniti i u poslovanje Visoke poslovne škole PAR. Još u Izraelu se rodila ideja za proširenjem međunarodne suradnje naše visoke škole na način da neke od respektabilnih predavača uključimo u naše poslovne edukacije koje ćemo zatim ponuditi poduzetnicima početnicima i studentima završnih godina studija, kazala nam je Nikolić.

Nažalost, i u Izraelu, kao i u Hrvatskoj, žene poduzetnice nisu u potpunosti ravnopravne muškim kolegama. No, to je više stvar predrasuda nego li činjeničnog stanja, kazala je Nikolić i nadodala kako je Haifa radi velike luke i jakog sveučilišta slična Rijeci, no, uz jednu veliku razliku: Izraelska ekonomija bilježi snažnu stopu rasta, i to ponajviše radi neprestanog ulaganja u obrazovanje. Podatak kako se trećina BDP-a ulaže u obrazovni sektor je fascinantan i trebao bi nam poslužiti kao smjerokaz i uzor, zaključila je Nikolić. 

 

MASHAV (Izraelska agencija za razvijanje međunarodnih odnosa) je agencija osnovana od strane Izraelskog ministarstva vanjskih poslova s ciljem implementacije izraelskih iskustava održiva razvoja u strategije i rast zemalja u razvoju. 

 

InternacionalnI centar za usavršavanje The Golda Meir Mount Carmel (MCTC) je prvotno osnovan s idejom pomoći ženama novonastalih država u Africi i Aziji, a ubrzo se proširio na cijeli svijet. MCTC se većinom fokusira na organizaciju treninga i radionica iz komunalnog razvoja, ranog obrazovanja te organizacije i menadžmenta malih poduzeća.  

 

Komisija Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE) je stvorena s ciljem ekonomske integracije svih 56 zemalja članica. Kao savjetodavno tijelo UNECE surađuje s partnerskim agencijama, civilnim društvom te privatnim sektorom.

 

Malo i srednje poduzetništvo je pokretač razvoja cijele ekonomije i potreban mu je sistem podrške. Takvi poduzetnici su fleksibilniji, brže reagiraju na promjene, no često im je potrebna pomoć u vidu informacije o mogućnostima i prijetnjama tržišta. Zato se suradnja MASHAV-a, MCTC-a i UNECE-a i bazira na screeningu slabih točaka, sistemima podrške te načinima rješavanja problema i samom traženju rješenja, zaključuje dekanica Visoke poslovne škole PAR dr.sc. Gordana Nikolić.  (PS/JK) 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox