Nakon ulaska u EU, preseljenje proizvodnje i otkazi?

30/01/2012

Zbog predviđanja kako bi ulazak Hrvatske u EU i izlazak iz CEFTA-e mogao desetkovati domaću proizvodnju i izvoz zbog čega bi proizvođači mogli preseliti tvornice u BiH i Srbiju, predstavnici najvećih prehrambenih tvrtki odlučili su u sljedećih godinu i pol udružiti snage, piše Večernji list.

Kraš, Agrokor, Adris, Atlantic Grupa, Podravka, Franck, Vindija, Zvečevo, Dukat, Badel 1862, Pivac, Gavrilović i Granolio uz potporu Hrvatske gospodarske komore pokrenuli su inicijativu za što snažnijom suradnjom domaćih gospodarstvenika s resornim ministarstvima kako bi im se omogućili što kvalitetniji uvjeti poslovanja na domaćem, ali i na stranom tržištu.

Nepoznati proizvodi

Hrvatski proizvodi u Europi su nepoznati, te neće biti konkurentni ni u bescarinskim uvjetima nakon punopravnog pridruživanja EU na tržištu koje broji 500 milijuna potrošača. Unatoč carini od 15 do 18 posto iz EU godišnje uvezemo 80 posto konditorskih proizvoda (54.000 tona godišnje), a kad se 1. srpnja 2013. ukine carina, uvoz će porasti za dodatnih 10 do 15.000 tona.

Za usporedbu, od oko 30.000 tona proizvoda koje izvezu hrvatski konditori, 80 posto završi na tržištu CEFTA-e i to bez carina ili s vrlo niskim carinama.

Konditorska industrija na čelu s interesnim udruženjem Kondinom i Krašem Vladu je već upozoravala da će im ulaskom u EU izvoz pasti 30 posto zbog čega bi moglo doći do otpuštanja radnika i preseljenja u susjedne zemlje, no do sada nitko još nije reagirao.

Hitna strategija

Naglašavaju kako je Hrvatskoj hitno potrebna strategija kako se domaće tvrtke opterećenima višom cijena inputa, a uskoro i PDV-om od 25 posto i neplaćanjem ne bi dovele u još gori položaj.

Uz Italiju i Austriju, BiH je najvažnije hrvatsko izvozno tržište, na koje otpada trećina domaćeg izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, te je za očekivati da će ovaj sektor najteže pogoditi ulazak u EU. Prognoza nije naklonjena ni TDR-u koji će nakon ulaska u EU trostruko skuplje izvoziti u Srbiju, dvostruko skuplje u Makedoniju, a za BiH će imati 15 posto davanja umjesto dosadašnje nulte stope carine.  Neki su se već počeli pripremati za ulazak u EU te je Franck proširio pogon u Grudama, a Kraš je pod svoje vratio tvornicu keksa Mira iz Prijedora. (jk)

 

 

Izvor: Večernji list, 30. siječnja 2012.
Foto: Pixsell 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox