Okrupnjavanjem trgovačkih lanaca Slovenija i Hrvatska preuzimaju srpsko tržište

27/06/2011

Nakon svih priča o slovenskom Mercatoru koje se posljednjih mjeseci provlače kroz medije, evo još jedne: Mercator kreće u kupnju dva srpska trgovačka lanca, piše Poslovni dnevnik.

 

Riječ je o Jabuci i Familiji, koje drže srpski tajkuni Đorđe Nicović i Radomir Živanić. Naime, ove, a i druge srpske trgovačke kuće, teško posluju u odnosu na inozemnu konkurenciju, a posljednji primjer koji to dokazuje je prodaja tvrtke Maxi, u vlasništvu Miroslava Miškovića.

Jabuka i Familija posluju sve lošije i lošije, a Jabuka je zbog toga već ustupila 10 trgovina trgovačkom lancu SOS marketi. Ukoliko pak Mercator kupi ono što namjerava, u Srbiji će se učvrstiti na drugom mjestu, odmah ispred Todorićeve Idee. A ako Agrokor pak kupi udio u Mercatoru ili se s njim poveže preko Konzuma, srpsko bi tržište mogli preuzeti Mercator i Agrokor, što im je, piše Poslovni dnevnik, cilj. Na taj način bi Agrokor ostao vodeći u regiji, a zajedno bi skupa stali nasuprot belgijskog Delhaizea, koji je već kupio ranije spomenuti Maxi.

Vodeće mjesto u Srbiji drži Maxi (835 mil. eura godišnje), slijedi Mercator (429 mil. eura godišnje) te Idea (363 mil. eura godišnje). (MJ)

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 27. lipanj 2011.

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox