Pad maloprodaje na mjesečnoj i godišnjoj razini

14/01/2013
Foto: Ilustracija

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u studenom lani je u odnosu na listopad bio nominalno manji za 11,4 posto, a realno za 11,3 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na studeni 2011., nominalno pao za 1,9 posto, a realno za 5,7 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). 

Na mjesečni pad utjecalo je smanjenje u gotovo svim trgovačkim strukama pa tako pad prodaje motornih goriva i maziva u studenom u odnosu na listopad iznosi 12,5 posto, alkohola i drugih pića za 16,3 posto, a promet u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama pao je za 9,3 posto.

U studenom je u odnosu na mjesec prije ostvaren samo blagi rast prometa dijelova i pribora za motorna vozila, motocikla i dijelova, za 0,4 posto. Na godišnjoj razini pak, u studenom prošle u odnosu na isti mjesec 2011. godine, statistika bilježi nominalni pad prometa u devet trgovačkih struka.

Postotno najveći pad zabilježen je u maloprodaji motornih vozila, za 40,4 posto, a znatno je pala i prodaja alkoholnih i drugih pića, za 11,7 posto, tekstila i odjevnih predmeta, za 11,2 posto, namještaja za 9,1 posto itd.

Rast maloprodaje zabilježen je na godišnjoj razini u osam trgovačkih struka - u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koje u ukupnoj maloprodaji imaju udio od 37,2 posto, promet je nominalno porastao za 3,9 posto, kod duhanskih proizvoda za 3,7 posto itd. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox