Šefovi moraju odlučivati

05/11/2018

Kad god biramo između opcija s različitim posljedicama, nalazimo se u situaciji odlučivanja. Nju rješavamo donošenjem odluke, izborom najboljeg rješenja.
Pritom nastojimo biti racionalni, a služimo se također intuicijom, iskustvom i osjećajima. Jeste li čuli priču o Buridanovu magarcu? Mladi Buridan dojaše u dvorac čiji se gospodar sa svojim vitezovima otputio u Križarske ratove.


Liječeći dosadu, vladarica dvorca predloži mu da izabere želi li imati nju, ili njenu najbolju prijateljicu. Obje su bile zanosne pa se nikako nije mogao odlučiti. Isto se događa njegovu magarcu u staji, pred dvije identične hrpe sijena. Neodlučan koju bi počeo jesti, jadnik umire od gladi. Nije čudo da su priču izmislili filozofi. U realnom svijetu i Buridan i magarac lako bi našli rješenje svojih problema.

Proces izbora Poznata definicija kaže da je odlučivanje proces izbora načina rješavanja problema u skladu s ciljevima i okolnostima u kojima djelujemo. Mudrost tog procesa sastoji se iz nekoliko temeljnih vještina:
(1) biti u stanju naći što bolje rješenje (pritom pomaže inteligencija, iskustvo, fleksibilnost i kreativno razmišljanje);
(2) biti svjestan ciljeva i utjecaja pojedine odluke na njihovo ostvarenje (ne znaš li što želiš, odlučivanje nema puno smisla jer se svaka odluka čini jednako dobrom);
(3) prepoznati okolnosti i donijeti najbolju odluku unutar raspoloživih mogućnosti (ni okolnosti ni raspoložive mogućnosti nisu stalne niti trajne) i
(4) odlučiti se primjerenom brzinom jer sutra može biti kasno.

Svaki proces odlučivanja polazi od potrebe za ravnotežom u ostvarenju kratkoročnih i dugoročnih ciljeva. U praksi kratkoročni efekti često pobijede dugoročne ciljeve. U jednoj nizozemskoj dječjoj priči, mladić vidi rupu u nasipu kroz koju curi voda. Odluči ju zakrpati prvom većom ciglom koja mu se našla pri ruci, jer je žurio zaigrati nogomet s društvom. Za sat vremena voda izbaci „zakrpu“ i potopi cijelo igralište. Ova priča o kratkoročnom razmišljanju doslovno podsjeća na poslovicu: Drži vodu dok majstori ne odu!

 

Autor teksta: Velimir Srića

Izvor: Poslovni savjetnik br. 115-116

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikone

 

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_115_low_10.pdf151.99 KB
PDF icon ps_115_low_11.pdf116.17 KB
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox