Što poslodavac zapravo radi kada tijekom intervjua piše zabilješke

26/07/2012

Jeste li se ikada zapitali što to zapravo poslodavac ili stručnjak za ljudske resurse radi kada tijekom intervjua radi zabilješke? U tim zabilješkama krije se odgovor hoćete li ući u uži izbor ili ste, još bolje, upravo vi odabrani za novog zaposlenika. Evo nekoliko natuknica koje bi vam mogle koristiti na razgovoru za novi, bolji posao. Shvatite pravila igre.

Mnoge tvrtke dobivaju stotine prijava za jedno radno mjesto. Zato oni, koji se bave zapošljavanjem, prvo biraju koga neće zaposliti. To znači da ste ostvarili doista velik uspjeh ako dolazite na razgovor! Sada je put do krajnjeg cilja vrlo kratak. Nitko ne voli razgovore za posao. Malo tko voli provoditi razgovore za posao jer nitko ne voli sastanak na slijepo. Možda ne vjerujete, ali poslodavci se nadaju da ste upravo vi onaj pravi koji će ispuniti njihova očekivanja i privesti potragu kraju, piše poslovni.hr.

Obratite pozornost
U odgovoru iskoristite dio pitanja. Ozbiljno, mnogi kandidati ne slušaju pažljivo pitanja koja su im upućena ili su previše opterećeni razmišljanjem o svim onim stvarima koje moraju reći o sebi. Plus je kada precizno odgovorite na pitanje koje vam je upućeno. Ako niste sigurni jeste li dobro čuli pitanje, ljubazno zamolite sugovornika da ponovi pitanje. Radije tako nego da u odgovoru potpuno promašite temu. Ako se pitanje odnosi na konkretno iskustvo koje nemate, pokušajte se prisjetiti sličnog primjera u karijeri te naglasite postignuća koja ste tu ostvarili i vještine koje ste usvojili. Možete reći da znate kakve su vještine potrebne za ovu konkretnu poziciju i da ste imali priliku raditi nešto slično, a zatim opišite konkretan primjer.Na taj način sugovorniku pokazujete da ste razumjeli pitanje, shvaćate njegovu važnost te imate vrlo slično iskustvo iako možda ne u istom području ili djelatnosti. Istaknite primjere. Ima kandidata koji na razgovoru za posao dosta "teoretiziraju", no ispitivač će uvijek dati prednost onima koji iznose konkretne primjere iz osobnog iskustva iako možda imaju manje radnog staža ili nešto manje reprezentativan životopis.

Samo konkretno
Katkad će vas ispitivač zatražiti da se zamislite u nekoj situaciji, postaviti problem i zamoliti vas da izložite kako biste ga riješili. Iako je riječ o imaginarnoj situaciji, ako vidite da imate bilo kakvo slično osobno iskustvo, radije ga prepričajte umjesto da mudrujete o tome što biste učinili. Katkad se može dogoditi da vam ispitivač postavi potpitanje ili nekoliko njih te pokušava utvrditi jeste li doista sigurni u to što govorite. Ovo nije loš znak, upravo suprotno! To znači da ste pružili zanimljiv odgovor, a čak i ako ste se malo zbunili, želi vam dati priliku. Da je vaš odgovor uistinu loš, nitko se ne bi potrudio postavljati dodatna na pitanja, već bi se nasmiješio i promijenio temu. U tom je slučaju puno lakše samo nasmiješiti se, promijeniti temu i postaviti neko sasvim treće pitanje.

Zamke i stupice
Budite spremni na zamke i trik pitanja. To su pitanja poput Koja je vaša najveća slabost? ili Što bi vaš bivši poslodavac rekao o vama da ga sad nazovem? Prava svrha tih pitanja može biti raznolika. Koji god odgovor pružate, a svakako budite iskreni, potrudite se izvesti pozitivan zaključak. Ako ste doživjeli neki poslovni neuspjeh, nemojte se bojati to iskreno reći, a zatim možete istaknuti kako ste problem riješili, što ste naučili iz svog ponašanja i sl. Dakle, izvodite pozitivan zaključak - nešto ste naučili iz svog iskustva. Smiješite se. Ljudi su mnogo simpatičniji kada se smiješe. Ne mislimo na cerek od uha do uha, već na smiješak koji proizlazi iz vlastitog zadovoljstva samim sobom. Na razgovoru za posao uvijek je dobro pokazati samopouzdanje. Postoji golema razlika između smiješka koji je rezultat zadovoljstva samim sobom i samodopadnog smiješka koji šalje poruku da sami sebe smatrate direktorom svemira. Ne vrpoljite se. Općenito nemojte raditi one stvari koje bi i vas smetale kod sugovornika. Vjerojatno bi vas nerviralo da vaš ispitivač lupka prstima po stolu ili nogom, vrti se u stolcu, gleda u strop dok vi govorite, rastreseno klima glavom ili pogledava na sat, skreće pogled u stranu i javlja se na telefon usred vaše priče. Skratite priču, ali jasno istaknite poentu. Dugi odgovori nisu poželjni, bitna je kvalitetna informacija, a i ne želite da vašem sugovorniku padne koncentracija. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox