Što sve i koliko poskupljuje uoči Božića?

17/11/2011

Bliži se Božić, a portal supermarketi.info izdvojio je 6 artikala koji se u vrijeme blagdana puno troše i koriste, te na temelju kretanja cijena u proteklih godinu dana prognozirao moguće pomake u sljedećih mjesec dana.

Najprije su tu tri osnovna sastojka većine blagdanskih kolača i slastica: jaja, glatko brašno tip 550 te suncokretovo ulje.

Ako analiziramo stanje cijene jaja tijekom cijele 2011. godine i usporedimo je s ovomjesečnim poskupljenjem od gotovo 20% u odnosu na listopad, prema nestabilnosti cijene možemo prognozirati u najboljem slučaju stagnaciju cijene jaja, a najvjerojatnije poskupljenje. Ne vjerujemo da će jaja značajnije poskupjeti do idućeg očitanja, no u dane oko Božića, mogli bismo očekivati porast cijene i do 10% u odnosu na sadašnju cijenu. 

Što se tiče glatkog brašna, sudeći prema trendu, možemo očekivati lagano pojeftinjenje. Ne vjerujemo da će pojeftinjenje doseći veću vrijednost od nekih 12-15%, čak ni uz pojavu akcijskih cijena u pojedinim supermarketima.

Jedini artikl na kojem ne očekujemo nikakve pomake u cijeni je suncokretovo ulje 'Zvijezda', jer njegova cijena otkad je povišena u ožujku ove godine, uz minimalne korekcije, stagnira na prosječnoj vrijednosti od 13,99 kn. Ukoliko se u narednih mjesec dana ne dogodi neka velika kriza hrvatske uljarske industrije, ovaj artikl ne bi smio poskupjeti. 

Skuplja Coca-Cola

U Božićno vrijeme, baš zbog povećane potražnje prema ovom artiklu, za očekivati je blago poskupljenje u odnosu na ovomjesečnu prosječnu cijenu, no poskupljenje ne bi trebalo biti veće od 5-6%.

Česti bonus dar kojeg nikad dosta pod božićnom jelkom, pogotovo kad su djeca u pitanju, je čokolada Dorina lješnjak. S obzirom na to da tom artiklu cijena oscilira cijelu godinu, teško je dati neku čvrstu prognozu, no u prosincu bi cijena ovom artiklu mogla biti ponešto niža nego ovaj mjesec. Pojeftinjenje neće biti veće od 3-4%.

Cijena Ožujsko pivo neće se promijeniti u vrijeme Božića. S obzirom na ovomjesečno poskupljenje od oko 3,5%, za očekivati je da se cijena ovom artiklu neće promijeniti ni u vrijeme Božića, jer je ovo poskupljenje zapravo podizanje cijena na razinu božićnih. (PS/JK)

 

 

Izvor: www.supermarketi.info

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox