Sud odlučio: Tvornice duhana moraju se oglašavati same protiv sebe

28/11/2012
Foto: Ilustracija

Američke tvornice duhana koje su desetljećima negirale da su lagale američkoj javnosti o štetnosti pušenja sada će morati o vlastitom trošku provesti oglašivačku kampanju kojom će svoju laž priznati, presudio je američki savezni sud.
Ovakva odluka možda će biti i najteža sankcija tvornicama duhana proizašla iz povijesnog slučaja iz 1999. kada je američko ministarstvo pravosuđa tvornice duhana tužilo za kršenje zakona protiv reketarenja, kojim se inače američko pravosuđe bori protiv organiziranog kriminala.

Nakon šest godina suđenja, američki je sud tada presudio kako je vlada dokazala da su se tvornice duhana udružile u urotu radi varanja javnosti o opasnostima od pušenja.

Ista savezna sutkinja koja je donijela tu presudu, Gladys Kessler, odlučila je da će nova oglašivačka kampanja kojom će tvornice duhana priznati svoju laž biti adekvatna protuteža desetljećima dugoj kampanji varanja javnosti, piše hrt.hr.

Najveće američke tvornice duhana, koje na odluku još imaju pravo žalbe, objavile su da proučavaju presudu i da će nakon toga odlučiti o svojim daljnjim koracima. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox