"Teški šefovi" i kako izaći na kraj s njima

23/05/2012

Dobar šef od iznimne je važnost: pomoći će vam da se profesionalno razvijate i napredujete, dok će loš šef boravak na poslu pretvoriti u blago rečeno, nužno zlo, piše Lider.

Ako ste uvjereni da je upravo vaš šef najgori na svijetu, shvatite što ga motivira i zatim napravite plan kako se nosite s njime. U nastavku pročitajte kojih je to pet osnovnih tipova „teških“ šefova i kako se nositi s njima.

Neodređeni šef

Zaposlenicima je teško ispuniti očekivanja, ako zapravo ne znaju što točno šef traži od njih. Šef se možda vodi idejom da zaposlenicima ne treba dati precizne upute kako bi ostavio prostor za nove zamisli, no takav pristup većinom unosi zbrku, a timu nije jasno u kojem smjeru treba ići. Ako šef kaže da želi da sljedeći projekt bude uspješan tražite objašnjenja, da li u novcu, rokovima i dr.

Mikromanager

Mikromanager je vrsta šefa koja prati svaki vaš korak.  Kako bi se nosili s takvim šefom potrudite se biti stručni u nečem što nije njihova domena. Tada će vas početi pitati za savjet i cijeniti te vam neprestano biti za vratom. Drugi pristup je dogovor oko kontrolnih točaka u projektu (jednom dnevno, nekoliko puta tjedno), odnosno sastanka kada ćete šefu prezentirati sve što ga zanima.

Nasilnik

Šef nasilnik ubija volju za radom, a prema zaposlenicima se odnosi kao da su svi rednom nesposobni, glupi i manje vrijedni. Kako se nositi s takvim šefom? Prvo trebate posao obavljati besprijekorno, kako šef ne bi imao povoda za prigovaranje. Potrudite se shvatiti što želi, kako i do kada, a zatim im ponudite nekoliko rješenja pa neka sami donesu odluku. Vi nećete ispasti nesposobni, a oni će imati osjećaj da kontroliraju situaciju. Ako ništa ne pomogne, ne preostaje vam drugo nego potražiti novi posao.

Narcis

Šef narcis za sebe misli da je najpametniji, najsposobniji….slobodno nastavite niz.  No, s ovakvom vrstom šefa najlakše se nositi. Pohvalite njegove ideje i rezultate, ponudite svoju pomoć kad god je to moguće… Budite svjesni da će sve dobre zasluge ići na njegov račun, a greške na vaš te da ćete uz takvog šefa biti teško napredovati.

Najbolji prijatelj

Nije loše imati dobar odnos sa šefom, no imajte na umu da vas može koristiti kao špijuna za stvari unutar firme što može narušiti vaše odnose s ostalima. Nemojte šefa zamijeniti za najboljeg prijatelja i obavještavati ga o kolegama jer time sigurno nećete biti omiljeni na radnom mjestu, a ni šef vam time neće više vjerovati. (jk)

 

Izvor: www.liderpress.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox