Tko bi rekao: 80 posto Hrvata spremno dati više novca za domaći proizvod

23/12/2011

Temeljni cilj je podizanje svijesti o važnosti kupovine hrvatskih proizvoda posebno onih kvalitetnih te onih sa značajkama izvrsnosti, rekao je Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore na predstavljanju rezultata ovogodišnje akcije „Kupujmo Hrvatsko“.

Akcija „Kupujmo hrvatsko“ i dalje ima sve veću potporu hrvatskih građana,  a to je potvrdilo istraživanje provedeno na uzorku od 1000 građana u drugoj polovici studenoga 2011. godine. Većina ispitanika u nacionalno reprezentativnom uzorku građana starijih od 15 godina tvrdi da su čuli za akciju „Kupujmo hrvatsko“ (97 posto) i podržavaju je (96  posto).

Vidošević je rekao da gotovo 80 posto ispitanika tvrdi da je spremno izdvojiti više novca za kvalitetan hrvatski proizvod jednake kvalitete kao strani. To je za oko šest postotnih bodova više nego 2010. godine i za čak 20 postotnih bodova više nego 2009. godine, što svjedoči o velikoj promjeni u odnosu potrošača prema hrvatskim proizvodima.

Čuvanje radnih mjesta

Kupovinom hrvatskih proizvoda pored ostalog čuvamo naša radna mjesta, naglasio je Vidošević.  U sljedećem razdoblju nećemo odustati od osnovne ideje akcije jer se tako jačaju naši proizvodni potencijali pri čemu treba poštivati načela održivog razvoja. Domaća potražnja generira gospodarski rast, a jačanje realnoga gospodarskog sektora uz pokretanje investicijskog ciklusa nemaju alternativu u pogledu ekonomskog oporavka. Neki naši susjedi iz regije pokušali su sa sličnim akcijama, ali u tome nisu bili uspješni kao HGK, dok Italija i Austrija već desetljećima uspješno provode ovakvu akciju, zaključio je. (ps/jk) 

 

 

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox