Treba li kutija cigareta biti lijepo dizajnirana ili ružna?

11/05/2011

Australska je vlada nedavno predstavila nacrt zakona kojim će od iduće godine atraktivni logotipovi i slike brendova na duhanskim proizvodima biti zabranjeni i zamijenjeni s brendom i nazivom proizvoda u standardnoj boji, položaju te standardnom veličinom fonta i stila, piše Poslovni dnevnik. I Europska unija slijedi primjer i najavljuje slične restrikcije.  

 

Osim Europske unije, ograničenja su najavile i Kanada i Novi Zeland koje pomno prate situaciju u Australiji. Naime, British American Tobacco Australia tvrdi kako ograničenja krše međunarodne zakone o zaštiti logotipa i intelektualnog vlasništva. Iz tog su razloga nastale mnoge pravne zavrzlame, čije se razrješenje pomno prati.

Što se tiče Hrvatske, restrikcije postoje već neko vrijeme i to u vidu označavanja sadržaja nikotina o katrana te upozorenja o štetnosti pušenja na prednjoj i stražnjoj strani. Unatoč specifičnim ograničenjima i zdravstvenim upozorenjima, moguće je napraviti vrhunski projekt, što su pokazale i nagrade koje je TDR dobio za svoje ambalaže – navodi Davor Bruketa, direktor reklamne agencije Bruketa&Žinić OM.

Ronhill Unlimited White i Ronhill Unlimited Blue osvojili su, na nedavno održanom festivalu ambalaže FEST.A CROPAK 2011., nagradu u kategoriji ''Ambalaža serije proizvoda''. Pakiranje je izrađeno suvremenim tehnikama tiska, korištenjem hologramskih folija koje dočaravaju 3D efekt te su otisnuti QR kodovi na poleđini koji omogućuju komunikaciju s online svijetom, navodi Poslovni dnevnik. (SJ)

 

Izvor: Poslovni dnevnik, izdanje 11.5.2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox