Treba li Zagrebu još jedan trgovački centar? Očito da!

05/11/2010

Nakon jučerašnjeg VIP otvorenja uz vatromet, za širu je zagrebačku javnost danas otvoren novi trgovački centar. Najveći, najbolji, najmoderniji... neki su od epiteta koji su pratili predstavljanje Arena Centra. Odavno je nastala manija vezana uz njegovo otvorenje, a mi se pitamo: Zašto Zagrepčani uvijek iznova izgube glavu kad se najavi otvaranje novog trgovačkog centra?

 

Grad Zagreb, po podacima portala jatrgovac.com, danas broji 16 trgovačkih centara, što Arenu Centar čini sedamnaestim. Neki će možda reći da ova brojka za jedan milijunski grad i nije pretjerana, ali ako uzmemo u obzir da jedan Beč sa svojih 2 milijuna stanovnika, i statusom jednim od omiljenih odredišta za shopping, ima „tek" desetak trgovačkih centara, onda nas može zaintrigirati zašto ovakva vrsta projekata kod nas tako dobro prolazi. A ako sve to još stavimo u kontekst krize na koju se svi toliko pozivaju, zašto su trgovački centri Zagreba puni, a ljudi navodno jedva krpaju kraj s krajem? Možda je jednostavno riječ o hrvatskom mentalitetu: „Ono si što imaš" ili pak „Izvana gladac iznutra jadac", a onda ni dućani u starom trgovačkom centru nisu dovoljno interesantni kao dućani iste marke u novom.

Ono što Arena, smještena na zagrebačkom Laništu, nudi definitivno su neki noviteti. Doduše, za Arena Centrom vjerojatno će najviše poludjeti žene jer je najavljeno otvaranje trgovina kojih u Hrvatskoj još nema, kao što su Gap, Banana Republic, Zara Home, XYZ te one koju Zagrepčanke najviše očekuju – švedskog H&M-a. Dakle, širi se ponuda, a investitori su obećali oživljavanje tog dijela grada i stvaranje atraktivnog zapadnog ulaza u grad. U planu je gradnja stambenih tornjeva na savskom nasipu, golf terena, Aqua parka, a možda i konačno dovršavanje Sveučilišne bolnice.
Developer projekta, tvrtka TriGranit, najavio je još najmanje 350 milijuna eura uloga u gradnju kongresne dvorane, hotela i pratećih sadržaja, a ono što bi Arenu Centar trebalo učiniti drugačijim od ostalih jest koncept "grada za sebe" s glavnom orijentacijom na popratne sadržaje.

 

Tko će biti prvi?


Kako navode iz TriGranita, za vrijeme gradnje centra zaposleno je 2500 radnika, a samim se otvorenjem taj broj popeo na 3000. Nastavkom ulaganja taj će se broj vjerojatno i povećavati, tako da se zapravo nemamo zašto žaliti. No, znači li gradnja ovog centra i još nekih najavljenih, propast centara na rubnim dijelovima grada i daljnja otpuštanja? Sudeći prema iskustvima istočne Europe, ovaj fenomen mogao bi se pojaviti i u Zagrebu, a već je bilo nekih nagađanja da bi prvi na „giljotini" mogao završiti King Cross. Veća ponuda i atraktivnija lokacija čine svoje. No, tako je to valjda u kapitalizmu - ajmo malo otvarati, pa zatvarati, pa otvarati još malo, pa onda još malo zatvarati.

U Zagrebu i okolici u narednih je godinu dana najavljeno otvaranje još nekoliko trgovačkih kompleksa, a prvi na redu trebao bi biti Horvatinčićev „Cvjetni", najavljen za proljeće iduće godine. I tamo bi trebao biti otvoren H&M tako da će se imati gdje potrošiti onaj bonus, plaćeni prekovremeni ili jednostavno osnovica. Ali, krizu na stranu, nas samo zanima hoće li ostati dosljedni ili će u „Horvatinčićev" H&M prvo pohrliti upravo oni koji su najviše prosvjedovali za Varšavsku.

 

Autor: Maja Jurković

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox