Trgovine krenule s poskupljenjima zbog novih poreznih stopa

24/12/2012

Iako bi svaki kupac želio da, barem pred Božić, može uživati u koliko-toliko jeftinijim cijenama u supermarketima, to će nažalost ostati samo želja. Naime, s obzirom da se od 01.01.2013. ukida nulta stopa poreza na kruh, mlijeko, lijekove, knjige; supermarketi su božićno ozračje odlučili pretvoriti u period prilagodbe na nove cijene koje će nas, sasvim sigurno, još jače lupiti po džepu, piše portal supermarketi.info

 

Tijekom prva 2-3 mjeseca nove godine trgovački lanci će vjerojatno, kao i početkom ove godine, držati neko vrijeme cijene na miru, kako bi na taj način stvorili klimu stabilnosti cijena, te i u tom periodu 'uspavati' potrošače koji će i opet na rubu egzistencije vjerojatno 'nakopati' dovoljno kuna za puko preživljavanje. Što će se dogoditi ulaskom Hrvatske u EU, možemo samo pretpostaviti, kad se već sada određuje hoće li slavonski kulen dobiti oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla, ukoliko zabrani korištenje uvozne svinjetine u proizvodnji ove hrvatske delicije.

Što se tiče navedenih poskupljenja, u posljednjih mjesec dana najviše je primjetna prilagodba trgovaca u segmentu mlijeka i mliječnih proizvoda.  Osim toga, voće i povrće je isto uglavnom skuplje u odnosu na mjesec ranije. Jedini artikli koji su pokazali pojeftinjenje, vjerojatno jer imaju blagdanski karakter, su orasi, Bajadera i svježi sir.

Novo poskupljenje mlijeka i mliječnih proizvoda te voća, povrća i mesa

I ovaj mjesec se nastavlja saga o poskupljenju mlijeka i mliječnih proizvoda, što se najbolje vidi kroz poskupljenje 'Dukat' svježeg mlijeka 3,2%mm, koje je skuplje u prosjeku 6,24% u odnosu na studeni, čokoladno mlijeko 'Dukat' u boci, koje je u odnosu na prošli mjesec skuplje u prosjeku 11,51%, sirni namaz 'ABC' koji je skuplji 46,55% u prosjeku, te tekući jogurt 'Meggle' čija je cijena viša u prosjeku 6,23%. Iz svega navedenog, jasno je da se mlijeko i mliječni proizvodi već 'baždare' za Novu Godinu i ukidanje nulte stope PDV-a na mlijeko.

Uz mlijeko i mliječne proizvode, najviše su nas iznenadila poskupljenja rajčice koja je skuplja u prosjeku 34,38% u odnosu na studeni te  žutog luka čija je cijena viša za 82,51% u odnosu na studeni. Artikli mesa, poglavito crvenog također su pokazali primjetni trend poskupljenja, pri čemu je najvidljiviji na junećem butu bez kostiju koji je skuplji u prosjeku 9,61%, te mljeveno miješano meso koje je skuplje u prosjeku za 9,45% u odnosu na prošli mjesec.

Trend pojeftinjenja pokazali su samo tri artikla blagdanskog karaktera, a to su orah u rinfuzi (jeftiniji u prosjeku za 20,29%), 'Bajadera' Kraš (jeftinija u prosjeku 15,18% ponajprije zahvaljujući brojnim akcijama), te svježi 'Zagrebački' sir 'Dukat' (jeftiniji u prosjeku 4,51%).

Sve ovomjesečne trendove poskupljenja i pojeftinjenja pogledajte u izvornom tekstu. (PS)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox