Udar na džepove roditelja: Dječja hrana jeftinija, ali pelene i Bebimil skuplji

12/03/2012

Nove porezne stope, nove cijene u supermarketima. Iako je popis trendova pojeftinjenja duži od popisa trendova poskupljenja. Prema portalu Supermarketi.info, cijene se nisu bitno povećale, međutim to se stanje neće moći održati duže od 3-4 mjeseca.  

Ipak udar na džepove roditelja

Iako je dječja hrana, koja će u narednom periodu sigurno roditeljima uštedjeti koju kunu, uglavnom pojeftinila i to u prosjeku od 8-10%, to nije slučaj sa svim artiklima iz ove kategorije. Primjerice, Bebimil 2 skuplji je u prosjeku za 3,11 posto. Što se tiče pelena, možemo zaključiti da s prethodnim poskupljenjem od oko 2%, te ponovnim pojeftinjenjem za otprilike isti postotak, roditelji ne mogu biti zadovoljni, jer su pelene u odnosu na ožujak prošle godine ipak skuplje u prosjeku za otprilike 7,5%.

Češnjak jeftiniji, naranče i banane znatno skuplje

U odnosu na ožujak prošle godine pojeftinili su jaja i brašno i neki smrznuti proizvodi. Apsolutni rekorder u pojeftinjenju je češnjak čija je cijena niža za čak oko 68% u odnosu na prošlu godinu.

Iako je i kod voća i povrća cijena uglavnom nešto niža, to nije slučaj s bananama i narančama. Dok za naranču (skuplja u prosjeku za 20,49%) možemo reći da joj je sezona pri kraju, to svakako nije slučaj s bananom koje ima tijekom cijele godine u ponudi, a ovog mjeseca je u prosjeku skuplja za 8,23% u odnosu na prethodni mjesec.

Getro najpovoljniji, Kaufland najskuplji

Getro i dalje suvereno stoji na vrhu ljestvice najpovoljnijih supermarketa u Zagrebu, te očito i ove godine najozbiljnije ističe kandidaturu za naslov Zlatne Košarice 2012 za Zagreb. Slijedi ga Konzum, koji svoju dobru poziciju može zahvaliti najpovoljnijoj jediničnoj košarici. No, Konzumov indeks povoljnosti od -3 ne prati konzistentno tu povoljnost košarice. Billa je ovaj mjesec poprilično pala, te na pretposljednjem mjestu radi društvo posrnulom Kauflandu. (PS/jh)

 

 

Izvor: www.supermarketi.info

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox