Ukleta generacija potrošača

12/08/2020

Hrvatska boluje od sindroma praznih klupa u Saboru, praznih glava koje ne ulažu u nova znanja, praznih džepova i praznih obećanja.


Hrvatsku je napustilo 85.000 radno sposobnih Hrvata koji ne žele čekati narednih 5 godina početak provedbi reformi i ne žele biti strpljivi još kojih 10 godina radi boljeg „sutra“. Oni imaju izbor, mladi su, nisu spremni kukati i lizati rane jedni drugima u iščekivanju boljih vremena; ne zanima ih što je Plenković rekao Petrovu, ne zanima ih prošlost, jaranski kapitalizam, radno ropstvo, puko odrađivanje posla, ekonomska kriza, poslijeratno naslijeđe i nesposobni manageri! Demotiviraju ih previsoko postavljeni ciljevi zbog kojih se zaposlenici služe raznim „prljavim“ tehnikama kako bi ih ostvarili. To je edge pripadnicima neprihvatljivo. Oni su čisti, pošteni, žele živjeti danas! I biti sretni danas! Magazin Forbes ih zove ukletom generacijom i kaže:“Stigla je nova, bolja generacija! Oni uče do besvijesti, umreženi su na svim kontinentima, ne boje se rizika, a od države ne očekuju ništa!

Tko je Edge?

Edge generacija je rođena između 1995. i 2010. godine i nasljednik je Y generacije rođene između 1981. i 1995. godine. Edge cijeni slobodu, nema namjeru živjeti u dugovima, ima nekoliko identiteta na profilima društvenih mreža, nemaju namjeru do svoje 40.-e godine života živjeti s roditeljima, već će otići od kuće kako bi istražili svijet. Ako i ne uspiju, namjeravaju biti sretni. Razumijevanje potreba i želja Y, ali istovremeno i edge generacije prozor je u budućnost svake uspješne tvrtke.

Edge generacija Uzbuđuje ih robotika i automatizacija. Stalno žive na Facebooku i Instagramu i u mikrokomunikaciji su na Snapchatu. Hrvatska industrija i trgovci još uvijek testiraju rješenja prilagodbe Y kupcu koji je obrazovan, koji kontinuirano uči kako se prilagoditi digitalnim tehnologijama i živi pod stalnim vremenskim pritiskom. Dok se njemu bojažljivo i oprezno prilagođavaju lokalni trgovci, već im novi (edge) kupac kuca na vrata. PS/SŠ

Autor teksta: Davorka Biondić Vince

Izvor: Poslovni savjetnik br. 144

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_144-046.pdf1.74 MB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox