Unatoč krizi svaki treći Hrvat putuje na skijanje

02/12/2011

MasterCard, u suradnji sa GfK centrom za istraživanje tržišta, provela je u rujnu 2011. godine MasterIndex istraživanje o stavovima i ponašanju korisnika platnih kartica prilikom putovanja u inozemstvo. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da Hrvati nisu odustali od zimskih putovanja.

U prosjeku svaki treći ispitanik otputovat će u inozemstvo tijekom zime. 23% ispitanika planira otputovati na skijanje, njih 26% priuštit će si adventsko putovanje dok će tek 16% korisnika platnih kartica Novu Godinu proslaviti izvan granica Hrvatske. 68% ispitanika putovalo je u inozemstvo u posljednje dvije godine, a 30% učinit će to do kraja 2011. godine.

Mladi idu na kraća putovanja

Prema MasterIndex-u dio ispitanika, točnije 34% njih, planira otputovati u posjet prijateljima i obitelji ili u kupovinu, a najčešće su relacije Slovenija, Njemačka i Italija. Istraživanje je pokazalo da su odlasci na skijanje atraktivniji ispitanicima između 30 i 50 godina, dok su kraća i jeftinija putovanja kao proslava Nove godine te adventsko putovanje privlačnija mlađim dobnim skupinama. Većina ispitanika, njih 62% na skijanju provede 5-7 dana, dok su adventska i novogodišnja putovanja nešto kraća i traju u prosjeku 3-4 dana.

U inozemstvu se plaća karticama

Također, više od polovice ispitanika, njih 57%, sklonije je rezervaciji smještaja putem Interneta, no kada je riječ o plaćanju istoga, 39% ispitanika skloniji su gotovini.  Korisnici su kao glavnu prednost kartičnog plaćanja prilikom putovanja u inozemstvo istaknuli širok prihvat kartica i to njih 77% te dobru zaštitu od zloporabe 46%, no velika većina korisnika nije upoznata sa dodatnim uvjetima i pogodnostima korištenja platne kartice u inozemstvu: 60% ispitanika ne zna postoji li mogućnost povoljnijeg tečaja prilikom plaćanja karticom, čak 69% nije upoznato je li tečaj povoljniji prilikom podizanja gotovine na bankomatima, a njih 57% ne zna moraju li platiti posebne naknade prilikom kupovine platnom karticom u inozemstvu. (PS/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox