"Večernjakovce" dočekao ultimatum da prekinu štrajk

06/04/2011

Vodstvo štrajkaškog odbora "Večernjeg lista" izvijestilo je novinare kako su se jučer sastali s Upravom tog lista, kako bi razgovarali o kolektivnom ugovoru, no kako su kazali, dočekao ih je ultimatum da o kolektivnom ugovoru mogu razgovarati tek nakon prekida štrajka.


Na takav način razgovora ne možemo pristati, pa smo upravi predložili "srednje rješenje", odnosno potpisivanje produljene primjene nekih pravila iz kolektivnog ugovora, rekao je na konferenciji za novinare glavni povjerenik Podružnice Sindikata novinara Hrvatske Večernji list Anton Filić dodavši kako im je na to odgovoreno "da je to otprilike i stav vlasnika".

Tražili smo od Uprave da i oni preuzmu odgovornost te utječu na odluke vlasnika, pa se nadamo pozitivnom raspletu i razgovoru koji neće biti ničim uvjetovan, uvjeren je Filić.

Vodstvo štrajkaškog odbora upozorilo je i na, kako su kazali, "nefunkcioniranje pravne države". Inspekcija je, kako je rečeno, u Večernji list došla tek desetog dana štrajka. Iako je još nejasno kakav će biti njezin "pravorijek", Filić je mišljenja kako bi morali priznati Zakon o radu te tražiti od onih koji ovih dana rade kao "štrajkolomci" i pišu za Večernji list da imaju ugovore o radu ili, ako su već "samostalni novinari", budu kod svojih kuća.

 

Umjesto radnika, studenti novinarstva

Nemamo ništa protiv honoraraca te tražimo da im se daju ugovori o radu, jer je njihov angažman zapravo prikriveni radni odnos, poručilo je vodstvo štrajkaškog odbora zamjerivši im ipak nesolidarnost sa štrajkašima.

Predsjednica ogranka Hrvatskog novinarskog društva Večernji list Božena Matijević upozorila je kako u redakciji na mjestima novinara u štrajku sjede studenti Fakulteta političkih znanosti. To je, kako je kazala, štrajkaškom odboru objašnjeno činjenicom da od 2007. Večernji list i Fakultet političkih znanosti imaju potpisan ugovor o dolasku studenata na dvotjednu praksu.

Matijević međutim zamjera što njihove buduće kolege, provode na praksi upravo ova dva tjedna koja su "večernjakovci" u štrajku. Stoga je uputila i poziv čelništvu tog fakulteta da razmisle i sa slanjem studenata na praksu pričekaju neka "druga dva tjedna".

Upozorila je, među ostalim i kako je od 1. travnja otkazana suradnja za šest dugogodišnjih honoraraca Večernjeg lista, među kojima je i večernjakova dopisnica iz Varaždina Danica Plantak, koja je u Večernjaku radila 16 godina. Plantak je, kako je, kazala Matijević, posljednjih godina radila za "milostinju" od 1500 do 2300 kuna.

Štrajkaški je odbor, o svemu što se u Večernjem listu događa izvijestio i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, a najavili su uskoro i "svenovinarski" prosvjed, na kojem bi se, kako je rečeno, trebalo upozoriti ne samo na probleme u Večernjem listu, već i na probleme u novinarskoj profesiji. (Hina/SJ)

 

Foto: Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox