Voće i povrće jeftinije, brand artikli skuplji!

22/08/2011

Nakon malo dulje pauze, u vremenu kad voćari i povrćari zbrajaju gubitke uzrokovane aferom oko bakterije E.coli, ekipa portala supermarketi.info ponovo je napravila analizu cijena u supermarketima.

Ono što je na prvi pogled bilo očito je poskupljenje većeg broja brand proizvoda, dok je većina artikala voća i povrća ipak značajno jeftinija nego prije mjesec dana. Ponajprije se ta pojeftinjenja odnose na artikle čija je sezona upravo sada (banane, rajčice, kupus, mrkva...).

Poskupljenja

Trend poskupljenja najviše smo zamijetili na 'slatkim' artiklima.Sladoled 'Twice'  je, iako još sezona sladoleda nije gotova, poskupio u prosjeku za čak 35,70% u 6 od 7 supermarketa. Čokolino je primjerice skuplji u prosjeku za 6,34% u 5 od 7 supermarketa, no taj smo razvoj situacije mogli predvidjeti, jer se taj trend već nazirao i u srpnju. Dosta veliko poskupljenje primijetili smo na prašku za pecivo i vanilin šećeru 'Dolcela' koji su skuplji u prosjeku za 24,24% odnosno 31,79% u 4 od 7 supermarketa. Krastavci su od prošlog mjeseca skuplji u prosjeku za čak 137,14% u svih 7 promatranih supermarketa, što govori da se povjerenje u ovaj artikl ipak vratilo kod kupaca, pa su trgovci pohitali podići cijenu. Listu svih trendova pojeftinjenja i poskupljenja dajemo u nastavku teksta.

Konzum najpovoljniji

Proučivši iznose jediničnih košarica, zaključujemo da je razlika između najpovoljnije i najnepovoljnije narasla na 175,76 kuna. Uzevši sve parametre u obzir zaključujemo da je ovaj tjedan Konzum uvjerljivo najpovoljniji supermarket. Slijede ga Getro i Kaufland. Najviše iznenađuje status Plodina koji čini se iz tjedna u tjedan sve tone. Nekada najpovoljniji supermarket, sada se mora zadovoljiti sredinom ljestvice, pri čemu je po iznosu jedinične košarice na, za njih, katastrofalnom petom mjestu. Čini se da usprkos otvaranju novih lokacija imaju problema i to se reflektira na cijenama. Interspar je, sada već možemo reći poslovično na posljednjem mjestu top liste.

Ako ste ovaj tjedan namjeravali kupovati mlijeko i mliječne proizvode, najpovoljnije biste mogli proći u Konzumu. Osnovne namirnice su najpovoljnije u Kauflandu, svježe meso u Getrou, svježe voće i povrće i proizvodi za bebe u Mercatoru. (PS/JK)

 

 

Izvor: www.supermarketi.info

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox