Voće i povrće postalo luksuz, a jaja poskupjela gotovo 50 posto

22/11/2012
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Iako se u resornom ministarstvu donedavno bili puni slatkih obećanja kako će određenim reformskim zahvatima stabilizirati tržište, lavinu poskupljenja, koja se već i te kako osjeti na novčanicima građana, sada će teško zaustaviti.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, proizvođačke cijene povrća u trećem tromjesečju 2012. u odnosu na isto razdoblje lani više su čak 29,3 posto, žitarica 4,6 posto, konzumnih jaja 15 posto, voća 2,8 posto... a sve se to, naravno, prelilo i na maloprodaju gdje tek trgovački lanci nešto uspješnije balansiraju s poskupljenjima.

No da je tržište već doslovce pošandrcalo, govori i cijena jaja koja su se proteklog vikenda na zagrebaćkom Dolcu mogla kupiti i za čak 2,90 kuna po komadu.

Zbog poskupljenja stočne hrane i do 250 posto u zadnje tri godine to je normalno cijena 'sretnih' jaja iz tzv. slobodnog uzgoja, objašnjavaju trgovci.

Kilogram tikvica na tržnicama je već dosegao 25 kuna, a komorač, inače za 25 kuna, našli smo i za 100! Ma je li sve to od zlata, pitaju kupci. No kad nečega nema, cijene rastu.

Sad samo zamislite koliko će još rasti idućih mjeseci ako su voće i povrće, poput agruma ili kupusnjača, i u sezoni skuplji 50 posto, upozoravaju proizvodači kojima, osim suše za koju nisu dobili ni lipe naknade od države, proizvodnju ugrožavaju i špekulanti i visoki inputi, piše vecernji.hr. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox