Visa povećala sigurnost za vlasnike kartica unapređenjem mjera za otkrivanje prijevara

Ulaganja u Visinu mrežu omogućuju bolje modeliranje prijevara i otkrivanje nastalih prijevara; unapređenja bi mogla identificirati 1,5 milijardi dolara u godišnjim globalnim prijevarama. 

 

Visa Inc je objavila značajna poboljšanja svojih sigurnosnih mogućnosti,  što će dramatično poboljšati sposobnost za otkrivanje i spriječavanje prijevara globalnog sustava elektroničkog plaćanja. Nadogradnja platforme za globalnu obradu - VisaNet - omogućila je Visi da razvije nove modele otkrivanja prijevare povećane brzine i točnosti, putem kojih Visa detektira pokušaje prijevare platnom karticom. Analiza prijašnjih globalnih transakcija rezultirala je pretpostavkom da Visina unapređenja mogu pridonijeti identificiranju 1,5 milijardi dolara u prijevarama, što predstavlja poboljšanu izvedbu za 29 % u odnosu na 2009. Posebno je zanimljivo to da su stope otkrivanja prijevara kod najrizičnijih transakcija  porasle za 122% u odnosu na prethodni model.

Ovaj dramatičan porast u identificiranju prijevara rezultat je poboljšane temeljne platforme za obradu koja pokreće Visin sustav za  naprednu autorizaciju - vodeću sigurnosnu tehnologiju koja analizira i ocjenjuje svaku Visinu transakciju prema potencijalu za prijevaru. Novi operativni sustav implementiran je početkom ove godine i omogućuje analiziranje više informacija odjednom, te obradu složenijih funkcija u milisekundama. Na taj način Visa ima sveobuhvatan uvid u globalni sustav plaćanja, a ujedno prikuplja i velik broj međusobno povezanih podataka koji se odnose na obrasce trošenja, što dovodi do poboljšanja sposobnosti tvrtke za otkrivanje i sprječavanje prijevara gotovo trenutačno.

Iz toga se može zaključiti kako će Visa i financijske institucije koje izdaju kartice elektroničkog plaćanja moći preciznije otkrivati različite prijevare čak i u samom nastanku, a izdavatelji će imati mogućnost lakšeg izdvajanja lažnih transakcija od legitimnih. Globalna unapređenja izvršena su na svim modelima vrednovanja transakcija Vise.

 

Porast digitalne valute donio je velike pogodnosti za potrošače, trgovce i cijelo gospodarstvo diljem svijeta. Nastavak uspjeha zahtijeva da svaki puta kada potrošač koristi svoju Visa karticu, to čini s povjerenjem da će kupnja biti pogodna i sigurna - rekao je Luka Gašparac, Visin country manager za Hrvatsku. Zbog toga Visa i dalje vrši ulaganja, kako bi naša mreža bila među najsigurnijima na svijetu. Dakle, unapređenje našeg sustava omogućiti će nam rad s izdavateljskim financijskim institucijama kako bismo ispunili očekivanja korisnika naših usluga, i to brže i pouzdanije nego ikad. Stoga su vlasnici kartice sigurniji, a  trgovci mogu primijetiti  poboljšanu propusnost – da su legitimne kupnje odobrene i lažne odbijene.

 

Napredni sustav autorizacije Vise za procjenu rizika  temelji  se na globalnom viđenju prijevara i obrazaca trošenja unutar čitave Visine mreže. S obzirom da VisaNet obradi više elektroničkih kartica plaćanja na globalnoj razini u odnosu na druge mreže, Visa ima jedinstvenu sposobnost da prepozna prijevare na pojedinim računima i koordinirane napade na više računa unutar cijelog sustava, omogućujući izdavatelju da potencijalno zaustaviti prijevaru na blagajni, prije nego li se ona doista dogodi. Primjeri kako ulaganja Vise doprinose smanjenju mogućnosti prijevara:

  • * napredni sustav autorizacije Vise može bolje uočiti  "prijevare visoke brzine" u kojoj kriminalci pokušavaju izvršiti  više transakcija u vrlo kratkom vremenskom periodu – s razmakom od svega nekoliko minuta ili čak sekundi. Obzirom da mreža Vise ne samo da je u stanju obraditi tisuće transakcija u sekundi, već ih može opozvati, te analizirati milijune dijelova  informacija u memoriji, Visa je u stanju prepoznati nastale prijevare istovremeno kada se dogode, a ne satima ili danima kasnije.
  • * novi prekogranični model koristi veliku prednost Vise - globalan uvid u transakcije, koji je bez premca, te tako povećava otkrivanje transakcijskih prijevara koje se odvijaju izvan matične države vlasnika kartice.  Putem ugradnje  sustava "modela-unutar-modela", Visa je u mogućnosti bolje se usredotočiti na specifične vrste transakcija, vrste prijevara i vrste proizvoda Vise. Nove mogućnosti modeliranja toliko su moćne,  da je Visa u stanju otkriti tri puta više lažnih prekograničnih prijevara u odnosu na prethodno identificirane.

 

VisaNet je temelj naprednog sustava autorizacije Vise koji pruža platformu modularne obrade koja je u mogućnosti obraditi više od 20.000 transakcija u sekundi i koja posjeduje do sada neviđenu količinu memorije za obradu, kako bi bila u mogućnosti pratiti nastale prijevare čim se pojave. S obzirom da  Visa obrađuje veći broj  transakcija, podaci  prikupljeni kroz neko vrijeme dodatno pomažu unapređenju modela i bolje identificiraju potencijalne prijevare unutar cijele mreže.

Prema posljednjim istraživanjima, stope prijevare u sustavu Vise ostale su fiksne nakon što su pale na povijesno niske razine. Kontinuirana ulaganja Vise u najsofisticiranije sustave za borbu protiv prijevara pomogla su nam da smo uvijek korak ispred kriminalca - zaključio je Luka Gašparac.(PS/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox