Nova inicijativa promjene – Udruga za promicanje kulture u poslovanju

26/01/2011

 U Novinarskom domu 26. siječnja predstavljena je nova udruga na hrvatskom tržištu koja ima za cilj promicanje ideje o važnosti kulture odgovornih poslovnih odnosa za uspješnost poslovanja – Udruga za promicanje kulture u poslovanju (KUP).

Udruga će svojim djelovanjem osvještavati važnost razvijanja kulture profesionalnih i odgovornih poslovnih odnosa u postizanju veće konkurentnosti na svim društvenim razinama. U Hrvatskoj ne postoji jasna definicija poželjne i učinkovite poslovne kulture, što je bio razlog osnivanja.

Rad i važnost udruge predstavili su predsjednica udruge, gđa Tanja Pureta i potpredsjednica gđa Nevenka Hendrih, istaknuvši kako se radi o novom konceptu na našem tržištu o kojem se do sada nitko nije sustavno bavio, a sama inicijativa važna je za učinkovitost poslovanja, a time i za izlazak iz krize.
Udruga KUP nastala je kao odgovor na trenutačno stanje kulture poslovanja ponašanja u Hrvatskoj, a sa željom da zajedničkim djelovanjem pokrenemo pozitivnu promjenu i razvijanje društveno-odgovornih kulturnih odnosa isticanjem znanja, iskustva i dobrih praksi. Znamo da nije lako, ali znamo da ako napravimo i malu promjenu, napravili smo veliku stvar. Vrijeme je da se ujedinimo i krenemo - pozvala je na zajedničku misiju Pureta.

Vizija je, prema riječima potpredsjednice Hendrih, podizanje svijesti o važnosti profesionalnog i odgovornog poslovanja na svim društvenim razinama, od pojedinca, poslodavaca do države. Tako će udruga svojim djelovanjem postati centar za promicanje i razvoj kulture odgovornih poslovnih odnosa kroz organiziranje različitih aktivnosti (okrugli stolovi, seminari, pisani materijali, indeks kulture u poslovanju). Bavit će temeljenim odnosima: odnos prema kupcima, prema dobavljačima, struci i zaposlenicima kod pravnih osoba, dok se kod fizičkih osoba radi o odnosu prema vlastitom profesionalnom razvoju, kolegama, poslodavcima i korisnicima. 


Inicijativu prepoznali i podržali Radman i Majetić

Riječ podrške daljnjem radu i razvijanju udruge uputio je g. Goran Radman, potpredsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, istaknuvši kako je sada pravi trenutak da kroz jedan pozitivan društveni angažman i poziv na zajedničko učenje i suradnju promijenimo svoje ponašanje. Važnost ove inicijative prepoznali su i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca te je tako g. Davor Majetić pozdravio inicijativu naglasivši: Hrvatski se poslodavci u današnja krizna vremena suočavaju s brojnim izazovima na koja trebaju pronaći pravi odgovor kako bi opstali. Svaka sustavna pomoć koju pritom dobiju od velikog je značaja. Pozivam sve poslovne subjekte da pokrenu aktivnosti za razvoj vlastite kulture odgovornog poslovnog ponašanja, kako bi lakše izašli iz krize i pripremili se za poslovanje u vremenima koja slijede.

 

Učinkovito i odgovorno poslovno ponašanje


Udrugu su osnovale tvrtke Hendal, Ramiro i Status grupa, a počasni član osnivač je tvrtka Det Norske Veritas Adriatica. U udruzi će se njegovati sljedeće vrijednosti: odgovornost, otvorenje, povjerenje, stručnost. Članovi mogu biti fizičke i prave osobe, a jedini uvjet je osviještenosti i želja da se nešto napravi. Članarina će biti obvezna, a njezina novčana vrijednost odredit će se naknadno. Razvijanje, održavanje i promoviranje organizacijske kulture temeljene na učinkovitom i odgovornom poslovnom ponašanju bit će glavni zadatak udruge.

 

Autor: Marina Kilić

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox