Aluminij – metal koji ima višestruke prednosti

Danas postoji na tisuće različitih proizvoda od aluminija koji se koriste u cijelome svijetu zbog čega je suvremeni način život bez ove važne sirovine gotovo nezamisliv. Prednosti kojima je obdaren ovaj metal te njegova čvrstina i mogućnost lakog oblikovanja čine ga jednim od glavnih metala u današnjoj industrijskoj proizvodnji. Primjena aluminija prisutna je u građevinskoj, avionskoj, automobilskoj ali i u industriji proizvodnje ambalaže. U kućanstvu aluminij možemo susresti u vidu limenki za piće, a mnogi od nas susreli su se i s aluminijskom folijom čija primjena je višestruka u brojnim domaćinstvima. Osim široke primjene i rasprostranjenosti aluminij je značajna sirovina i zbog činjenice da radi o metalu koji je moguće iznova reciklirati bez da sirovina izgubi na snazi i kvaliteti.


Na razini Europi reciklira se 42 % aluminija koji se upotrebljava za proizvodnju limenki, 85 % aluminija koji se rabi u građevinskim materijalima i 95 % aluminija koji se upotrebljava u proizvodnji prijevoznih sredstava. Kada se koristi za pakiranje osjetljivih proizvoda kao što su lijekovi, kozmetika, piće ili hrana, aluminij dugo zadržava kvalitetu proizvoda nudeći visoku razinu otpornosti na koroziju. Osim toga aluminij pruža zaštitu od mikroorganizama, bakterija, virusa, ultra-ljubičastih zraka, ulja te masti. Njegova zaštitna svojstva nude nepropusnu metalnu pregradu za svjetlost što bilo koji proizvod ili sadržaj koji se nalazi u aluminiju čini dugotrajno svježim i zaštićenim od vanjskih utjecaja. Ovaj produženi rok trajanja maksimizira potrošačku praktičnost ali i pruža osjećaj mira svakom kupcu jer su proizvodi zapakirani u aluminij u potpunosti sigurni.

ALUMINIJSKE LIMENKE vs PET BOCE 
Zbog velike potrošnje raznih napitaka, postavlja se pitanje koja ambalaža je ekološki prihvatljivija. Proizvodnja limenki počinje kopanjem boksita koji se složenom termičkom obradom pretvara u aluminijske blokove od kojih se prešaju limenke. S druge strane, plastične boce izrađuju se od naftnih derivata. PET plastika se mnogo jednostavnijim postupkom u kalupima oblikuje u krajnji proizvod. Pri proizvodnji plastične boce potrebno je 325 grama nafte, a uključujući sirovinu i proizvodni proces ukupno se oslobodi 825 grama CO2 pri proizvodnji jedne plastične boce. Uzevši u obzir veći reciklirajući potencijal, veću energetsku vrijednost recikliranih limenki  i manju proizvodnju CO2 u cijelom ciklusu od sirovine do dolaska u trgovinu, s ekološkog aspekta prihvatljivija je limenka. Povrh toga, jednoj aluminijskoj limenci potrebno je od 50 do 200 godina kako bi se razgradila u prirodi dok proces razgradnje jedne plastične boce u prirodi traje više od 500 godina što pokazuje kako je aluminij, čak i u najgorem scenariju – bacanjem iskorištene ambalaže u prirodu, prihvatljiviji za okoliš. 

ALUMINIJSKE LIMENKE – najrecikliranija ambalaža na svijetu

Industrijska stopa recikliranja pokazuje kako recikliranje limenki zahtijeva 95% manji utrošak energije nego proizvodnja potpuno nove limenke. Upravo iz tog razloga limenke je važno odlagati u za to pripadajuće spremnike jer time pomažemo održati prirodu netaknutom, povećavamo stopu recikliranja i smanjujemo potrošnju energije čime se štede prirodni izvori. Osim toga, aluminijske limenke imaju veću stopu recikliranja od konkurentskih vrsta ambalaže – stakla i PET ambalaže zbog čega spadaju u najrecikliraniju ambalažu na svijetu. Potrošene limenke mogu se u potpunosti reciklirati nebrojeno puta pri čemu njihova kvaliteta ostaje ista, a povrh toga limenke su lagane i kompaktne te mnogim proizvođačima omogućuju da pakiraju i transportiraju veće količine pića koristeći manje materijala. PS/SŠ

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox