Amerikanci prozivaju Švicarsku za manipulaciju tečajem

Iako je činjenica da Švicarska utječe na tečaj franka, to čini iz s drugih razloga od, primjerice, Kine, pa se pomalo neopravdano našla na američkoj listi svjetskih manipulatora tečajem.

Američko ministarstvo financija navelo je Švicarsku kao jednu od zemalja koje manipuliraju tečajem, uz Japan, Koreju, Tajvan, Kinu i Njemačku. Švicarska, drže Amerikanci, ispunjava dva od tri kriterija da bi je se prozvalo manipulatorom – održava proračunski višak i njezina središnja banka (SNB) redovito intervenira na deviznom tržištu. 

Trećem kriteriju – trgovinski višak sa SAD-om viši od 20 milijardi dolara – nije udovoljila jer ima višak od 13,7 milijardi. SNB je lani otkupila oko 66 milijardi eura na deviznom tržištu.

Analitičar Admiral Marketsa Josip Kokanović kaže da SNB zaista pokušava manipulirati tečajem svoje valute i to priznaje.

"U svakom obraćanju javnosti navodi da je franak ekstremno precijenjen i da želi slabljenje. Banka je i namjerno prodavala franke i kupovala eure kako bi slabila tečaj. No, Švicarci time žele spriječiti deflaciju, a ne izravno povećati izvoz kao što je slučaj kod Kine", ističe valutni analitičar.  (PS/S.P. Izvor: Večernji.hr) 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox