''Časna pionirska'' da neću krasti!

Svi direktori, šefovi i drugi menadžeri u Hrvatskoj elektroprivredi moraju potpisati izjavu da su u prošloj godini poštovali zakon te da će to činiti i ove godine, piše Večernji list. Međutim, taj papir nema nikakvo pravno značenje...

 

U službenoj izjavi stoji: potvrđujem da sam u prethodnoj godini sve poslove obavljao/la u skladu s pozitivnim zakonima, podzakonskim propisima i aktima društva, djelujući pritom potpuno objektivno, neovisno i nepristrano, osiguravajući povjerljivost i tajnost svih poslovnih podataka, sukladno aktima društva te da ću u tekućoj godini postupati sukladno navedenom.

U HEP-u navode kako je ova izjava proizašla iz Vladinog antikorupcijskog programa, a da su je oni sada odlučili provesti, navodi Večernjak. Međutim, ova izjava nema pravnu valjanost, što je potvrdio i profesor s Pravnog fakulteta Josip Kregar, a na poštivanje zakona i akata zaposlenici su se obvezali ugovorom o radu, na koji su stavili svoj potpis.

Kregar je komentirao kao će ovu izjavu ionako svi potpisati, pa i oni nečiste savjesti, zbog straha od otkaza te dodao kako nitko ne želi preuzeti odgovornost za nepoštenje, pa se na ovaj način i sama uprava ograđuje tako da rukovodstvo potpisuje izjave koje nemaju pravni značaj. (SJ)

 

Izvor: Večernji list, izdanje 11.2.2011.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox