Guverner švicarske središnje banke: Još nema popuštanja krize u eurozoni

Predsjednik Švicarske narodne banke (SNB) kazao je da je još prerano za ocjene o jenjanju dužnička kriza u eurozoni i da neće slabjeti unatoč naznakama popuštanja pritisaka na tržištima.

Prije otprilike godinu dana SNB je bio prisiljen zauzdati uzlet švicarskog franka prema euru pa je utvrdio minimalni tečaj od 1,2 franka za euro. Cilj te mjere bila je obrana od snažnog priljeva novca koji je napuštao eurozonu, te ublažavanje rizika da ta 'poplava' novca prouzroči deflaciju i recesiju u Švicarskoj. Franak se mjesecima držao nedaleko te interventne razine, ali je u posljednjih mjesec dana oslabio prema euru budući je Europska središnja banka (ECB) najavom programa kupovina državnih obveznica pružila nade u skori dovršetak trogodišnje krize u eurozoni. Među znakovima popuštanja napetosti izdvaja se podatak o padu iznosa sredstava koje komercijalne banke u Švicarskoj drže kod SNB-a, prvi puta u četiri mjeseca.

Čelnik SNB-a Thomas Jordan ocijenio je da slabljenje prinosa na državne obveznice podupire stajalište da se Europa postupno oporavlja. Nažalost, vjerojatno je još uvijek prerano za pouzdane ocjene je li zaista tako, kazao je Jordan na jednom poslovnom okupljanju u švicarskom gradu Pfaeffikonu. Na posljednjem redovnom sastanku SNB-a 13. rujna banka je ocijenila da je minimalni tečaj od 1,2 franka za euro i dalje dobar instrument politike s obzirom na slabašan rast globalnog gospodarstva i dužničku krizu u eurozoni. Ujedno su snizili prognoze rasta za ovu godinu na jedan posto, s prvotno procijenjenih 1,5 posto.

Na poslovnoj konferenciji Jordan je danas ponovio da je minimalni tečaj pravi instrument s obzirom da je franak i dalje vrlo jak. Rizici za švicarsko gospodarstvo ostat će visoki, procijenio je. Jordanove ocjene gotovo da i nisu utjecale na današnji tečaj franka prema euru koji je ostao više-manje nepromijenjen u odnosu na zatvaranje u ponedjeljak, u visini 1,2091 franka za euro. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox