HDZ traži ostavku Željka Jovanovića

Čelnici HDZ-a zatražili su da SDP-ov zastupnik i predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe suzbijanja korupcije Željko Jovanović iz moralnih razloga podnese ostavku kako bi to vijeće moglo raditi objektivno, a ne da se, kako smatraju, isključivo koristi samo u promidžbene svrhe SDP-a.

Jovanović je danas na konferenciji za novinstvo u Rijeci ustvrdio da HDZ-ova "priča o nultoj toleranciji na korupciju pada na prvom koraku" jer "vlada predstavlja školski primjer klijentelizma i političke korupcije".

Ističući kako se SDP panično boji riječi "nema zastare", zamjenik predsjednice HDZ-a Darko Milinović upitao je da li netko "od njih ćuti da antikorupcijska borba ne prestaje, da je svatko nedodirljiv i da kuca na sva vrata". Dodao je kako se Željko Jovanović možda toga boji po zapovjednoj odgovornosti, jer je Državna revizija utvrdila nezakonito trošenje proračuna Grada Rijeke od 149 milijuna kuna. Ili što su zaobilazili Zakon o javnoj nabavi za iznos veći od 16 milijuna kuna - rekao je.
Zapitao se boje li se riječi "nema zastare" zbog nezakonite pretvorbe gradskih tržnica Rijeke kojima je proračun oštećen za više od 80 milijuna kuna, zbog naglog skoka cijene izgradnje bazena sa 100 na 400 milijuna kuna te da će netko upitati zašto je sportska dvorana u Zametu skuplja za 150 posto nego dvorane sličnih veličina u Hrvatskoj.

Milinović je optužio Jovanovića da je kao član Upravnog vijeća KB Rijeka zastupao interese jedne farmaceutske tvrtke. Smatra kako se Jovanović možda boji da će morati objasniti od kuda mu dva stana u Rijeci vrijedna oko 360 tisuća eura te od kuda mu vrijednosti u pokretninama i raznim dionicama od kojih u Ininim 610 tisuća kuna.

 

HDZ u skladu sa zakonom?

 

Ministar kulture Jasen Mesić opovrgnuo je optužbe splitskog SDP-a da je, u vrijeme dok je obavljao dužnost državnog tajnika u tom ministarstvu, počinio "kulturocid" nad Splitom, jer je, kako su rekli, "kumovao" da se arheološki nalazi ispod Rive zatrpaju ispod betonskih ploča. Demantirao je i da je Hrvatski ronilački savez protiv njega podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu zbog istjecanja mazuta s potonulog grčkog broda "Vaselios".

Upitan za "crne fondove u HDZ-u", glavni tajnik HDZ-a i ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić rekao je da otkad je glavni tajnik HDZ-a i otkad je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor nije bilo apsolutno nikakvih crnih fondova u HDZ-u. Poslovanje stranke je apsolutno u skladu s zakonom, dodao je. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox