Hrvati i Bošnjaci dogovorili vlast u HNŽ-u

Čelnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka dva HDZ-a, Socijaldemokratske partije BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) postigli su u petak u Mostaru dogovor oko uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) više od deset mjeseci nakon izbora u toj zemlji, objavili su sudionici nakon sastanka.

 

Dva HDZ-a će pripasti mjesto premijera HNŽ-a i pet hrvatskih ministarskih pozicija dok će većinskim bošnjačkim strankama SDP-u i SDA pripasti po tri ministarska mjesta, rekao je nakon sastanka kandidat za mandatara za sastav Vlade Denis Lasić.

Usuglašeno je da se sjednica Skupštine HNŽ-a održi između 22. i 25. kolovoza, na kojoj će se izabrati vodstvo skupštine i predložiti mandatar županijske vlade. Pa ipak vlada će se u ovoj županiji izabrati usporedno s izvršnom vlasti u središnjoj Bosni sukladno dogovoru čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića, SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije i SDA Sulejmana Tihića.

Usuglasili smo se oko izbora vlasti u županiji, no sačekat ćemo na dogovor u središnjoj Bosni - rekao je član predsjedništva HDZ-a 1990. Josip Merdžo. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox