Hrvatska na drugom mjestu u regiji po kvaliteti usluge

U vremenskom periodu od 17. svibnja do 22. Lipnja 2013., Heraklea je, u suradnji s agencijama za tajnu kupnju u regiji, provela istraživanje osnovnih elemenata kvalitete usluge, s ciljem pronalaska najboljih u regiji.

U šest zemalja, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, tajni kupci posjetili su 800 različitih objekata - autosalona, turističko-ugostiteljskih objekata, banaka, maloprodaje, prodajnih mjesta telekomunikacijskih poduzeća, benzinskih postaja, supermarketa te uslužnih objekata.

Pritom su obraćali pažnju na pet osnovnih elemenata dobre usluge: pozdrav, utvrđivanje potreba/želja kupaca, predstavljanje proizvoda, nuđenje dodatnog proizvoda, zahvala na posjetu; prema akronimu engleske riječi GUEST (gost) za Greet, Understand, Explain, Suggest, Thank.

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, Hrvatska (75,85%) se ove godine vratila na tradicionalno drugo mjesto, iza Slovenije (76,74%). Kvaliteta usluge u Sloveniji je bolja tek za 0,89pp.

Na trećem mjestu je Srbija s rezultatom od 72,32% poštivanih standarda kvalitete usluge dok se na posljednjem mjestu opet našla Bosna i Hercegovina, ove godine sa 65,80% poštovanih standarda.

Promatrajući elemente kvalitete usluge, moguće je primijetiti da su svi jako dobri u poznavanju proizvoda (92,01%), a nakon toga u pozdravu (79,97%). Iako je pozdrav druga najbolja kategorija, to nije zavidan rezultat budući da još uvijek postoje kupci kojima djelatnici ne upute pozdrav.

Najlošija kategorija i ove godine je dodatna prodaja s rezultatom od 40,37%. Od djelatnosti su se najviše istaknuli autosaloni gdje je kvaliteta usluge na razini 87,63%, a najviše područja za unapređenje je uočeno u supermarketima, 54,78%.

Najviše pozdravljaju Hrvati (83,96%), a najmanje Crnogorci (61%), u Srbiji su najbolji u utvrđivanju potreba kupaca (75,50%), dok su u Bosni i Hercegovini u toj kategoriji najlošiji (53,33%).

U Crnoj Gori djelatnici najbolje poznaju proizvode koje prodaju (100,00%), što se ne bi moglo reći za Bosnu i Hercegovinu koja je u toj kategoriji ostvarila najlošiji rezultat (81,88%). Najviše dodatnih proizvoda se nudi u Sloveniji (50,52%), a najmanje u Makedoniji (38,30%). U zahvali kupcima su najbolji Hrvati (86,39%), a najlošiji su Makedonci i Crnogorci (60,00%).

U posljednih pet godina koliko se GUEST istraživanje provodi, moguće je primijetiti kako su rezultati uvijek između 65% i 80% ukupne kvalitete usluge. Tijekom godina se primijećivao znatan napredak i osvješćivanje o važnosti pružene usluge kupcima odnosno gostima.

Hrvatska je u odnosu na prošlu godinu ipak zabilježila pad u kvaliteti usluge dok je u ostalim zemljama uočen porast. Hrvatska Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, kad je bila najbolja u regiji, Hrvatska se ove godine opet vratila na drugo mjesto. Najbolje smo rezultate zabilježili u autosalonima, dok su supermarketi standardno najlošiji.

Ono što je zaista zabrinjavajuće jesu uslužne djelatnosti te turizam i ugostiteljstvo gdje je poštivano malo više od 80,00% standarda kvalitete usluge. Ukoliko se uzme u obzir da su u istraživanju mjereni samo osnovni elementi kvalitete usluge, može se istaknuti kako ima i previše područja za unapređenje u granama gospodarstva koje „život znače“.

S tim rezultatom, turizam i ugostiteljstvo su tek na šestom mjestu od ukupno osam promatranih djelatnosti. "Kvaliteta nikada nije slučajnost; ona je rezultat visokih ciljeva, iskrenog nastojanja, pametnog usmjeravanja i vješte provedbe; ona znači mudar izbor među mnogim mogućnostima“, riječi su Williama A. Fostera.

I zaista, ulaskom u zajednicu europskih zemalja, možda je konačno došlo vrijeme da se svi probude i zaista počnu stremiti visokim ciljevima.(PS/LP)

Više na: www.heraklea.hr

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox