I to je moguće: Bauk kaznio Finu jer nije do kraja odradila svoj posao

Fina ostaje bez 786 tisuća kuna koliko je trebala dobivati svaki mjesec ove i naredne godine za obradu podataka Registra zaposlenih u državnoj i javnim službama. Kako Registar nije stavljen u funkciji, nadležno Ministarstvo uprave na čelu s Arsenom Baukom, odlučilo je toj državnoj tvrtki obustaviti isplatu, piše Novi list.

Registar bi trebao omogućiti isplatu plaća preko Centralnog sustava plaća, odnosno preko jednog, a ne preko 180 sustava kao što je to trenutno. I dok iz Fine tvrde da je njihov posao bio ''isključivo uspostava i podrška sustavu ''Registra zaposlenih u javnom sektoru'', a ne centraliziranog obračuna plaća'', u Vladi kažu da je samo po sebi jasno da je jedan od ciljeva uspostave registra bilo baš centralizirano plaćanje za sve koji dobivaju plaću iz državne blagajne, čime bi se kontrolirali troškovi, a što registar još ne omogućava, pa su odlučili da Fini neće isplaćivati novac dok se to ne dogodi.  

Naime, ugovor je predviđao da Fina u razdoblju od travnja do prosinca 2011. godine dobiva po 1,1 milijun kuna mjesečno za poslove obrade podataka u Registru zaposlenih u javnom sektoru. 

Ta sredstva su još uvijek manja od iznosa kojeg je Fina investirala u razvoj Registra, a troškovi podrške i održavanja su u potpunosti ostali nepokriveni, poručuju iz Fine.

I dok u Fini tvrde da su ispoštovali sve rokove te da je predmet njihovog posla bio Registar zaposlenih u javnom sektoru, a ne centralizirani obračun plaća, iz Ministarstva inzistiraju na tome da rokovi nisu ispoštivani, jer se u trenutku sklapanja Ugovora nije dobro procijenila složenost procesa implementacije ovog projekta s obzirom na velik broj uključenih institucija i korisnika (podatke unosi 2.238 institucija, odnosno više od 3.600 autoriziranih ljudi ažurira podatke za oko 231.000 zaposlenih u javnom sektoru), zbog čega je došlo do prekoračenja. (jh)

 

 

Izvor: www.novilist.hr
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox