Info dan Europskog inovacijskog vijeća u Zagrebu: Za inovacije u Europi više od 10 milijardi eura

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Europsko inovacijsko vijeće (EIC) organizirali su Info dan Europskog inovacijskog vijeća.


Tom prigodom predstavljene su mogućnosti uključivanja i financiranja kroz Europsko inovacijsko vijeće, koje je uspostavljeno kao instrument u okviru programa OBZOR EUROPA, koji pruža podršku vrhunskim inovatorima, malim i srednjim poduzećima, istraživačkim organizacijama, sveučilištima te potencijalnim investitorima. Iz Europskog inovacijskog vijeća na raspolaganju im je 10,1 milijarda eura financijskih sredstava u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Prisutnima se uvodno obratio zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a Ante Janko Bobetko, koji je je tom prigodom istaknuo kako je HAMAG-BICRO ključna Vladina agencija za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, koja pruža financijsku potporu inovativnim i tehnološki usmjerenim tvrtkama u Hrvatskoj:

HAMAG-BICRO je institucija u kojoj djeluju nacionalne osobe za kontakt (National Contact Points – NCPs) za Europsko inovacijsko vijeće putem kojeg Europska komisija (EK) pruža podršku poduzetnicima s velikim potencijalom u razvoju visoko rizičnih, probojnih inovacija koje imaju utjecaj na oblikovanje novih tržišta i generiranje radnih mjesta, rasta i razvijanja poslovanja, a sve u cilju poticanja europskog gospodarskog razvoja realizacijom inovativnih i vizionarskih ideja na tržištu.

Hrvatska članica EIC Odbora Ana Barjašić istaknula je:

Veliko zanimanje za prvi EIC info dan u Hrvatskoj uz značajno prisustvo predstavnika Europske komisije, premašilo je naša očekivanja. Ovakav odaziv pokazuje da Hrvatska ima rastuće tržište i potencijal za suradnju i doprinos europskim inovacijskim uspjesima. Zahvaljujući odličnoj suradnji s hrvatskom inovacijskom agencijom HAMAG BICRO, hrvatski deeptech startupovi imaju jedinstvenu priliku saznati više o EIC programima financiranja, dobiti savjete kako se prijaviti te čuti iz prve ruke iskustva hrvatskih EIC tvrtki, što pokazuje da je EIC program namijenjen i hrvatskim poduzetnicima. Pozivam sve hrvatske deeptech tvrtke da razmisle o Europskom vijeću za inovacije kao potencijalnom partneru na putu do uspjeha.

Predstavnici Europske komisije Keith Sequeira i Luis Alvarez Sanchez iz EIC-a predstavili su kakvu vrstu podrške EIC pruža inovatorima te kako se uključiti u njihov program:

Europsko inovacijsko vijeće najambiciozniji je europski inovacijski program s proračunom od preko 10 milijardi eura do 2027. Njegova misija je identificirati, razviti i proširiti revolucionarne inovacije za rješavanje izazova kao što su energija, klima i zdravlje te promicati europsko vodstvo u tehnologijama budućnosti kao što su kvantna, svemirska i biotehnologija. Cilj EIC Info dana u Zagrebu je informirati startupove, mala i srednja poduzeća, istraživače o inovacijama u Hrvatskoj te mogućnostima financiranja i potpore dostupnim od strane EIC-a, kao i o prilici za susret s uspješnim inovatorima koje EIC već podržava.

O iskustvu dobre prakse u Hrvatskoj kroz OBZOR program govorio je Lovro Nobilo iz Rimac grupe. Rimac automobili i projekt hibridnih kompleta baterija postali su 2015. godine prvi hrvatski projekt, koji je bio financiran kao Horizon 2020 SME Instrument. Priču o tvrtki koja je lansirala električni super automobil, potpunosti dizajniran, razvijen i proizveden u Hrvatskoj, počevši od garaže do globalne kompanije, Nobilo je zaključio s budućim ulaganjima i ambicijama tvrtke, tehnološkim napretkom i inovativnosti po kojoj je Rimac grupa postala poznata.

Dora Adanić iz tvrtke Genera Research d.o.o. pojasnila je proces prijave na EIC program.

Genera istraživanja je biotehnološka tvrtka koja u svom patentnom portfelju bilježi preko 30 globalnih patenata iz područja biomedicine, a trenutno razvija hrvatski lijek za regeneraciju koštanog tkiva - OSTEGROW. Riječ je o lijeku za globalnu primjenu, koji je u potpunosti razvijen u Hrvatskoj, od otkrića djelatne tvari do stavljanja na tržište. Za razvoj jednog lijeka i njegovo dovođenje na tržište u prosjeku treba 15 godina i skoro dvije milijarde eura, a ovaj lijek se za sada razvija 10 godina s budžetom manjim od 20 milijuna eura financiranim iz programa Europske komisije FP7 Health i Horizon 2020. Projekt je u TRL 7 te slijedi pokretanje faze III kliničke studije koja će ujedno biti i registracijska. Kako bi ovaj lijek čim prije omogućio bolji i zdraviji život milijunima pacijenata s kroničnim bolovima u leđima, nesraslim kostima ili koštanim prijelomima, prijavili smo se na EIC Accelerator kako bismo nastavili uspješnu suradnju s Europskom komisijom te ostvarili komercijalizaciju ove jedinstvene hrvatske inovacije“

Tvrtka AGRIVI u ovoj je godini izabrana kao jedna od 99 tvrtki u sklopu EIC-ova Akceleratora te je osigurala 1,15 milijuna eura u svrhu razvoja digitalnog savjetnika vođenog tehnologijom umjetne inteligencije, koji će savjetovati poljoprivrednike po pitanjima zaštite usjeva i sigurnosti hrane.

AGRIVI je domaća agro-tech kompanija koja je s radom počela u 2013. godini, a do danas su njezina agro-tech rješenja prepoznale brojne domaće i strane firme. Položaj AGRIVI-ja kao globalnog lidera u području razvoja softverskih rješenja za digitalizaciju poljoprivrede te pozitivan društevni učinak koji se njima postiže prepoznat je i od strane Europskog inovacijskog vijeća, koji je Matiju Žulja, CEO AGRIVI-ja, imenovao svojim globalnim ambasadorom, istaknuo je Mate Knezović, osnivač tvrtke AGRIVI.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao tijelo nadležno za najveći EU program za istraživanje i inovacije Obzor Europa koordinira mnogobrojne dionike nacionalnog sustava podrške sudjelovanju u Programu.

Cilj je povećati broj projektnih prijava hrvatskih prijavitelja te povećati njihovu kvalitetu kako bismo postali ravnopravni sudionik u ovom kompetitivnom programu. Jedna od važnih  mjera odnosi se na financijska bespovratna sredstva koja Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljuje hrvatskim prijaviteljima i institucijama kao potporu za aktivnosti koje doprinose uspješnim projektnim prijavama. Također je razvijena i mreža nacionalnih osoba za kontakt, koji svojim stručnim savjetima pomažu prijaviteljima tijekom cijelog projektnog ciklusa, zaključila je Ana Butković, koordinatorica nacionalnih osoba za kontakt Obzor Europa pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH.

PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox