ISTRAŽIVANJE: Rad od kuće bila bi najkorisnija izmjena Zakona o radu

Rad od kuće bila bi najkorisnija najavljena izmjena Zakona o radu (ZOR), smatra trećina anketiranih u istraživanju provedenom na portalu MojPosao na uzorku od više od 600 ispitanika.

Početkom mjeseca najavljene su izmjene ZOR-a koje bi trebale stupiti na snagu u drugoj polovici 2013. godine. Najviše ispitanika (33 posto) smatra da će rad od kuće biti najkorisnija izmjena, a kao najveću prednost rada od kuće ispitanici ističu smanjenje troškova za poslodavce i posloprimce. Kao dodatnu prednost navode bolju koncentraciju u miru vlastita doma te više vremena za obitelj, posebno kada su u pitanju majke.

Zapošljavanje na pola radnog vremena podržava 29 posto anketiranih smatrajući da bi se tako otvorilo više radnih mjesta jer bi na mjesto jednog radnika došla dva. Ujedno, pobornici "part time" zapošljavanja drže da bi roditelji male djece tako imali više vremena za djecu. Drugi pak smatraju kako bi "part time" zapošljavanje posebno koristilo uslužnim djelatnostima i malim obrtima jer bi omogućilo plaćanje zaposlenika po stvarnom učinku, budući da se u pola radnog vremena napravi većina posla.

Jedinstveni ugovor o radu korisnim smatra 17 posto ispitanika. Priliku za jednakost u tome vide zaposleni na određeno vrijeme. Da ne zna ništa o planiranim izmjenama Zakonu o radu izjavilo je 15 posto anketiranih, ali izražavaju zabrinutost da te izmjene sigurno neće biti u korist radnika. Zapošljavanje umirovljenika korisnom mjerom smatra 6 posto ispitanika, koji ističu kako je znatan broj umirovljenika radno sposoban. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox