Italija, Gana i Makedonija na 69. mjestu po korupciji

Na korupciju se u Italiji potroši 60 milijardi eura godišnje, što je gotovo cijeli iznos bruto nacionalnog dohotka Hrvatske. Italija se nalazi na 69. mjestu svjetske tablice Transparency Internationala, zajedno s Ganom i Makedonijom, po korupciji. Na konferenciji za novinare predsjednika komisije za prevenciju fenomena korupcije Roberta Garofolija, predstavljeno je izvješće o korupciji u Italiji.

Prema indeksu percepcije korupcije (Corruption Perception Index) Italija je dobila ocjenu 3,9 u odnosu na 6,9 kolika je središnja ocjena zemalja OECD-a na tablici od 1 do 10, a gdje desetka znači nepostojanje korupcije.

Prema podacima talijanskog državnog računa, korupcija svake godine pojede 60 milijardi eura. To znači da sve poskupljuje, odnosno korupcija je dodatni porez na cijenu.

Prilikom davanja posla izgradnje nekog objekta, na korupciju ide 25 posto, za koliko i poskupljuje cijena dovršenja izgradnje.

Za mala i srednja poduzeća cijena korupcije može iznositi i 40 posto iznosa posla. Talijanska nestranačka vlada premijera Marija Montija predložila je zakon protiv korupcije, ali je on zapeo u parlamentu.

Stranke postavljaju razne uvjete za njegovo izglasavanje, koje se stalno odgađa, a korupcija raste, piše vecernji.hr. (sh)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox