Kol'ko para tol'ko muzike. A para nema...

Portal MojPosao je tijekom rujna i listopada proveo istraživanje čiji je cilj bio utvrditi u kojoj mjeri ispitanici razmišljaju o pokretanju vlastitog posla, znaju li što im je potrebno za realizaciju, imaju li razrađenu financijsku konstrukciju te koji su problemi s kojima se susreću.

 

Najveći broj ispitanika (78%) razmišlja o pokretanju vlastitog posla. Petina ispitanika (20%) je to već učinila. Svega 2% ispitanika ne razmišlja o pokretanju vlastitog posla. Od ispitanika koji su već pokrenuli vlastiti posao, njih 64% je otvorilo tvrtku, dok je 36% ispitanika otvorilo obrt.
Kada je u pitanju obrazovanje, vlastiti posao je pokrenulo najviše ispitanika s visokom stručnom spremom (24%) te ispitanika koji posjeduju titulu magistra ili doktora, završili su MBA programe ili sličnu vrstu obrazovanja (23%).

Stanovnici pojedinih regija skloniji su poduzetništvu od drugih. Među ispitanicima iz Zagreba i okolice, 25% ih je već pokrenulo vlastiti posao. Slijede ispitanici iz Dalmacije (22%) i sjeverne Hrvatske (19%). Najmanje je privatnih poduzetnika iz središnje Hrvatske (9%) te iz Istre i Kvarnera (12%).


Samo 28% poduzetnika zna što im treba za start


Svega 28% ispitanika zna točno što im je potrebno za pokretanje vlastitog posla. Dodatnih 51% zna što im je potrebno, ali tek okvirno. Petina ispitanika (21%) ne zna što im je potrebno za pokretanje vlastitog posla. Od onih ispitanika koji su već pokrenuli vlastiti posao, tek nešto više od polovice (55%) ih je unaprijed znalo što se od njih očekuje.

Najveća prepreka za pokretanje vlastitog posla prema mišljenju većine ispitanika (72%) je novac, zatim slijede loša poduzetnička klima u zemlji (36%), nedostatak informacija (32%) i nedovoljno vremena (20%). Manjak ideja i neadekvatni partneri prepreka su za manji broj ispitanika.

Kada su u pitanju financijska sredstva, ¾ ispitanika zna okvirno (52%) ili točno (25%) koliki im je iznos potreban za pokretanje vlastitog posla. 27% ispitanika ne zna niti približno koliko bi im sredstava bilo dovoljno. Od ispitanika koji su već pokrenuli vlastiti posao nešto više od polovice (53%) ih je unaprijed znalo koliko će im novaca trebati.

 

Država i ne igra neku ulogu


Samo 2% ispitanika smatra da mali poduzetnici imaju dovoljnu potporu države, a 29% ispitanika ne zna kakav oblik potpore mogu očekivati od države. Ispitanici koji su pokrenuli vlastiti posao i oni koji to tek namjeravaju slažu se da mali poduzetnici nemaju dovoljnu potporu države - oni koji su pokrenuli posao uvjerili su se da potpore nema, a oni koji ga namjeravaju pokrenuti nisu sigurni da li potpora države uopće postoji. (PS/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox